Nieuwe Centrumvisie Vriezenveen

za 7 augustus 2021

Een eerste aanzet staat op papier. De raad van Twenterand bespreekt deze op 7 september. Opvallend is dat een ‘groene uitstraling’ heel belangrijk en aantrekkelijk gevonden wordt. Daarnaast is er een pleidooi voor herstel en/of herkenbaar maken van diverse steegjes. Citaten uit de visiestukken:

De gemeente Twenterand heeft de meeste invloed op de openbare ruimte. Daar is de gemeente eigenaar van en verantwoordelijk voor. Vergroenen is een belangrijk thema, niet alleen vanwege de uitstraling maar ook vanwege de klimaatopgaven (klimaatadaptatie en biodiversiteit). Met aantrekkelijke groene stegen en groene pleinen worden bezoekers verleid om langer in het centrum te verblijven.

"De centrumvisie creëert een aantrekkelijk centrum voor bezoekers en ondernemers. De visie definieert de opgaven in de openbare ruimte en schetst de ingrepen die gedaan kunnen worden. Een aantrekkelijke openbare ruimte versterkt het ondernemersklimaat en verleidt vastgoedeigenaren om te investeren in hun eigendom. Op dit moment oogt het centrum gedateerd en versteend. Met gerichte ingrepen kan er een kwaliteitsslag gemaakt worden".

De visie bevat mooie ‘groene’ schetsen van een toekomstig centrumbeeld. Een compact centrum waarin aan activiteiten heel veel zal gebeuren, ook qua evenementen. De vraag komt hierbij wel boven of er in dat centrum nog plek voor minder verstening en meer groen gevonden zal worden? Of wordt meer groen vertaald in verplaatsbare bloembakken! Die stonden een aantal jaren terug al in alle dorpskernen, maar werden daarna weer wegbezuinigd.

De minivorm van een boom wordt in het centrum van Vriezenveen al veel toegepast: gekandelabeerde platanen. Of gaan hoge palmbomen straks de groene uitstraling in een warmere toekomst bepalen? Meer groen in het centrum vergt extra financiële middelen, waar zijn die te vinden?


Herman Stevens, 

KNNV afd. Vriezenveen,

contact: natuurkijk@gmail.com