Afbeelding

GBT wil bredere inzet TONK

di 3 augustus 2021 Twenterand

Gemeentebelangen Twenterand vindt dat meer inwoners die hun inkomen in de coronacrisis zagen dalen, gebruik moeten kunnen maken van de TONK ondersteuningsregeling. GBT wil van het college weten in hoeverre dat mogelijk is.

Als het inkomen voor een inwoner van de gemeente Twenterand aanzienlijk is gedaald door de coronacrisis en degene kan hierdoor noodzakelijke kosten (zoals hypotheek, gas, water, elektriciteit) niet meer betalen, dan is het aanvragen van de zogenoemde Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) een uitkomst. Deze regeling is gebaseerd op de ‘bijzondere bijstand’ en is met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 aan te vragen.

GBT heeft echter het idee dat in Twenterand te weinig aandacht aan deze regel is geschonken, waardoor inwoners niet van de regeling op de hoogte zijn. Ook vindt GBT dat de doelgroep niet alleen beperkt zou moeten zijn tot ondernemers. Voor hen zijn er immers ook al de regelingen NOW en TOZO waarvan ook veelvuldig gebruik gemaakt wordt. GBT wil dat de regeling ook gaat gelden voor huishoudens (vooral met kwetsbare inwoners).

Van het college wil GBT nu weten welk bedrag de gemeente Twenterand via de Rijksoverheid uitgekeerd heeft gekregen voor de TONK, hoeveel daarvan is uitgekeerd of is geoormerkt voor uitkering en wat er gebeurt met ‘TONK-geld’ dat niet uitgekeerd is. Ook wil GBT weten of de gemeente, als er zoals GBT veronderstelt nog veel geld beschikbaar is, bereid is om de regels zodanig aan te passen dat ook huishoudens gebruik kunnen maken van de TONK-regeling.