Plasticsoep in de badkamer

ma 26 juli 2021

Wat is de overeenkomst tussen Prodent cool mint tandpasta, Andrélon glans conditioner, Hema sensitive deodorant, Cien 7 kruiden shampoo en Gliss Kur hair repair?

Behalve dat ze bij mij thuis in het badkamerkastje staan? Geen idee?

Het zijn allemaal producten die microplastics bevatten. Ik schrok daar nogal van. 

Ik dacht dat er alleen microplastics (microbeads) zaten in doucheproducten met van die scrubballetjes erin, en dat die inmiddels alweer uit de handel waren.

Maar microplastics worden dus aan van alles en nog wat toegevoegd, meestal met als doel het product gladder, smeerbaarder of sterker te maken. Het vervelende is dat plastic niet afbreekt, waardoor het, eenmaal door het doucheputje of de wastafelafvoer gespoeld, in het afvalwater terechtkomt en dus in ons drinkwater en in de rivieren en zeeën. Waarna het uiteindelijk wordt opgenomen door organismen (zoals ook wijzelf), met alle nare gezondheidsgevolgen van dien.

Hoe weet ik dat deze producten plastics bevatten? Doordat ik de app ‘Beat the microbead’ op mijn telefoon heb gezet. Deze app is onderdeel van een campagne van de Plastic Soup Foundation, een organisatie die zich tot doel stelt om de plasticsoep – de aanwezigheid van grote hoeveelheden plastic in de oceanen - bij de bron te stoppen, op de eerste plaats door bewustzijn bij het publiek te kweken.

De app werkt zo: je houdt het etiket van je cosmetica- of verzorgingsproduct voor de camera van je telefoon, en dan vertelt hij of er microplastics in zitten, en zo ja, welke.

Wat blijkt: de producten zonder microbeads zijn veruit in de minderheid. Weer zoiets waar je als consument geen weet van hebt, en wat te ver gaat om op te letten bij aankoop. Het is aan de (internationale) overheden om hier scherpere eisen aan te stellen.

Zodat we kunnen zeggen: beat the microbead!

Peter Jansen

Milieuraad Den Ham-Vroomshoop, contact: natuurkijk@gmail.com