Yvonne Spijker uit Westerhaar won vorig jaar de Beste Buur Bokaal in de gemeente Twenterand.
Yvonne Spijker uit Westerhaar won vorig jaar de Beste Buur Bokaal in de gemeente Twenterand. Gerben Bruins

Beste Buur Bokaal, blijk van waardering

di 27 juli 2021

Ook dit jaar organiseert Mijande Wonen samen met de gemeente Twenterand en de Huurdersraad de Beste Buur Bokaal. Alle inwoners uit Twenterand kunnen een buurman of -vrouw nomineren om zo hun buur in het zonnetje te zetten.

Beste Buur Bokaal is een initiatief van woningcorporaties, huurdersorganisatie, welzijnsorganisaties en gemeenten. Deze partijen zijn het erover eens dat een sociaal, veilig en actief leefklimaat van belang is om langer thuis te kunnen wonen. Een prettig leefklimaat helpt tegen vereenzaming en draagt bij aan Twents noaberschap. Daarom kiezen ze voor Beste Buur Bokaal. Want samen willen ze een bijdrage leveren om ontmoeting en verbinding tussen mensen in buurten te stimuleren. Naar elkaar omkijken draagt bij aan prettig wonen. In deze bijzondere tijd waarin iedereen met beperkingen te maken krijgt, is het juist belangrijk om er voor elkaar te zijn: om oog te hebben voor elkaar. “Het is prachtig om te zien hoe de 'stille krachten' in de buurten en wijken eens in het zonnetje gezet worden. Dat blijkt ieder jaar opnieuw wanneer we de verhalen bij de nominaties lezen. Zoveel mensen die zich op verschillende manieren inzetten om het wonen en leven in een straat, buurt of woongebouw voor iedereen prettig te houden”, aldus Melanie Maatman, directeur-bestuurder van Mijande Wonen.


Winnares van 2020

Yvonne Spijker uit Westerhaar won vorig jaar de Beste Buur Bokaal in de gemeente Twenterand. Het project gaat volgens haar om de buur die even in het zonnetje wordt gezet. "Het is echt een blijk van waardering". We spreken Yvonne over het project Beste Buur Bokaal.

Hoe vond je het om genomineerd te worden voor de Beste Buur Bokaal?

"Het was een hele eer. Vanuit mijn rol als voorzitter van de bewonerscommissie de Oale Bouw spraken mensen al vaker waardering naar mij en andere leden uit. Maar een nominatie voor de Beste Buur Bokaal had ik niet zien aankomen". 

Waarom zouden mensen hun buur moeten opgeven?

"Alhoewel de titel ´Beste Buur Bokaal misschien wat afschrikt, past dit project ontzettend goed bij het Twentse ´Noaberschap´. Er voor elkaar zijn en elkaar helpen is zo vanzelfsprekend voor veel Twentenaren. Terwijl dat juist iets is dat veel andere plaatsen niet kennen. Het is bijzonder om zo in het zonnetje te worden gezet. Dat doet je beseffen dat je goed bezig bent en dat we trots mogen zijn op het Twentse Noaberschap: we zijn niet bang om te vertellen dat we blij zijn met elkaar". 

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen of ze hun buurman of -vrouw willen opgeven? 

"Hak gewoon die knoop door. Nomineer degene die veel voor je doet. Wees niet bang voor de titel. Zet diegene in het zonnetje".


Uitreiking

De uitreiking van de Beste Buur Bokaal vindt ieder jaar plaats op Burendag. Dit jaar is dat zaterdag 25 september. Tijdens een feestelijke uitreiking ontvangen de beste buren een mooie bokaal en een leuke prijs.


Wie is volgens u een goede noaber?

Wie zet u in het zonnetje? U kunt uw buur nomineren tot 16 augustus 2021 via www.bestebuurbokaal.nl.