Afbeelding

FW: Beantw. schr. vragen Art. 40 fractie CDA inzake veilige fietspaden rondom Engbertsdijksvenen

ma 26 juli 2021 Twenterand

Het college is op de hoogte van de plannen vanuit de Werkgroep Veilige Fietspaden over realisatie fietspaden in drie fasen. De vrijwilligersgroepen, die zich bezig hebben gehouden met de combikansen hebben in hun eindrapport, dat ter kennisname aan uw raad is aangeboden, aangegeven dat ze de realisatie van fietspaden graag in 3 fases zouden willen opknippen. De gedachte daarachter is dat realisatie in fases mogelijk sneller zou kunnen. Echter ook voor realisatie in fases zijn middelen nodig. Die middelen ontbreken helaas.

Vrijliggende fietspaden in het buitengebied worden aangelegd in beton of asfalt. Het aanbrengen van fietsstroken op de rijbaan middels belijning zou, mits er voldoende middelen voor zijn, een goedkoper alternatief kunnen zijn.

Het college kijkt altijd naar kansen om subsidies c.q. aanjaaggelden binnen te halen. Wel is al vaker door ons als college aangegeven dat er door de gemeenteraad van Twenterand geen gelden beschikbaar zijn gesteld voor de aanleg van dit fietspad of fietspaden. De gereserveerde gelden zijn immers door de gemeenteraad verdeeld over de projecten benoemd in de ‘Geprioriteerde maatregelenlijst verkeersvisies Twenterand’. Deze fietspaden staan hier niet in vermeld. Door de fractie PVDA/GroenLinks is er bij de behandeling van de kadernota een motie ingediend betreffende het onderzoek naar een plastic road. Ook middels deze motie zal het college onderzoeken wat er financieel en praktisch haalbaar is qua fietspaden rondom Engbertsdijksvenen.

Het gaat om een weg in een 60 km zone. Fietsen op de rijbaan is hier, conform het concept ‘Duurzaam Veilig’, toegestaan. De consequentie is dat de situatie blijft zoals die nu en al jaren is.