Afbeelding

College verwerpt plan voor appartementen Manitobaplein

wo 21 juli 2021 Twenterand

Het college van B&W van de gemeente Twenterand verleent geen medewerking aan de ontwikkeling van een gebouw met 45 appartementen aan het Manitobaplein 2-5. Het geplande gebouw is te groot voor deze locatie en er ontstaat een parkeerprobleem waardoor het plan niet voldoet aan de eisen voor een goede ruimtelijke ordening.

Op 3 oktober 2019 nam het college het principebesluit om onder voorwaarden mee te werken aan een ontwikkeling voor Manitobaplein 2-5. Die ontwikkeling voorzag in de sloop van de huidige bebouwing en bouw van een nieuw gebouw met commerciële ruimtes op de begane grond, 16 appartementen en 20 zorgappartementen. Ten opzichte van de bestaande planologische mogelijkheden betekende dat een toevoeging van 20 zorgappartementen, een extra verdieping en twee extra woningen. Het college was bereid het bestemmingsplan aan te passen onder de voorwaarde dat de initiatiefnemers aantoonden dat de voorgenomen ontwikkeling in overeenstemming is met een goede ruimtelijke ordening. Onder andere de ladderonderbouwing voor de zorgwoningen en het nader onderbouwen van het aspect ‘parkeren’ verdienden bijzondere aandacht.

Nieuw plan

In juni presenteerden de initiatiefnemers een nieuw stedenbouwkundig plan en een parkeernotitie. Daarin wordt uitgegaan van 45 appartementen. De commerciële ruimtes en de zorgappartementen zijn ten opzichte van het oorspronkelijke plan vervallen. Het plan wijkt daarmee sterk af van de ontwikkeling waarmee het college in principe heeft ingestemd. B&W achten een gebouw met 45 appartementen te groot voor deze locatie. Bovendien kan de parkeerbehoefte niet worden opgelost op eigen terrein, er is een tekort van veertig parkeerplaatsen. Van een goede ruimtelijke ordening is daardoor geen sprake. B&W hebben de initiatiefnemers daarom laten weten niet mee te werken aan de voorgestelde ontwikkeling. Omdat het een principebesluit betreft kunnen de initiatiefnemers geen bezwaar aantekenen. Wel kunnen zij een nieuw principeverzoek indienen. Het plan moet dan wel kleinschaliger van opzet zijn om kans te maken.