Kroeglopers!

di 20 juli 2021

Her en der bloeien de vlinderstruiken in tuinen en bermen al, maar ze zijn nog opvallend leeg. Jaarlijks verschilt het aantal vlinders nogal, maar lange tijd warm en zonnig weer leidt altijd tot veel meer vlinders. Regen en kou hebben het tegenovergestelde effect, een afname van vlinders. Bij ongunstig weer blijven de vlinders als het nog even kan wel in hun cocon zitten. In Nederland hebben we ruim vijftig soorten dagvlinders, waarvan ongeveer veertig in onze regio. De hoeveelheid soorten nachtvlinders is vele malen groter. Zeldzame dagvlinders komen vaak alleen nog voor in natuurgebieden, omdat ze aangewezen zijn op bijzondere planten of omstandigheden. 


Vlinderstruiken worden maar door een beperkt aantal vlindersoorten bezocht, maar die krijgen er dan ook niet genoeg van. Kleine vos, atalanta, dagpauwoog, citroenvlinder en distelvlinder zijn als het ware de kroeglopers onder de vlinders, waarbij de vlinderstruik met zijn nectar de kroeg is. Er zijn nog wel een paar soorten, die soms langs komen.

Als je geluk hebt komt onze grootste dagvlinder, de koninginnenpage langs. Of soms hoor je het snorren van de vleugels van een kolibrievlinder, voordat je hem ziet. Bij deze vlinder, een dagactieve nachtvlinder, zie je meestal het lijfje hangen bij een bloem, zonder de vleugels goed te kunnen zien. 


Het bermbeheer van de gemeente Twenterand is er op gericht o.a. insecten meer kansen te geven. Beperken van bestrijdingsmiddelen draagt ook bij aan meer insecten. Niet elke slootrand hoeft volledig geschoond te worden. Kruidenranden langs landbouw gewassen hebben ook zeker een positief effect op de vlinderstand. Vlinders en insecten kunnen zo’n steuntje in de rug wel gebruiken. 

Geniet van de vlinderstruik en haar bezoekers. Het kan ons bovendien nog bewuster maken van de kwetsbaarheid van de natuur!

Harm Jan Kerssies

Hammer Vogelwacht,

contact: natuurkijk@gmail.com