De mensen achter Care4uAll: v.l.n.r. Monique Harmsen, Dianne Aaltink, Steven Keller en Bertil Cramer
De mensen achter Care4uAll: v.l.n.r. Monique Harmsen, Dianne Aaltink, Steven Keller en Bertil Cramer

Superdag voor kinderen met autisme

wo 21 juli 2021 Twenterand

24 kinderen met autisme en aanverwante stoornissen deden op zaterdag 17 juli mee met een Waterspeeldag bij Paviljoen De Vlegge in Sibculo. Ze genoten van sport en spel, een barbecue en maakten een ritje in een motor met zijspan of een coole cabriolet. Ze beleefden een superdag en dat is precies wat de organiserende stichting (in oprichting) Care4uAll uit Westerhaar wilde bereiken en in de toekomst nog vaker wil doen voor nog veel meer kinderen en jongvolwassenen.

Care4uAll is opgezet door Monique Harmsen, Dianne Aaltink, beiden ouder van kinderen met autisten, en Steven Keller en Bertil Cramer die kinderen met autisme begeleiden. Allen zijn afkomstig uit Twenterand. “In maart 2020 zijn wij benaderd door Miranda Felix van de Stichting Evenmens om als ervaringsdeskundige ouders mee te denken in wat wij zouden willen zien in de jaarlijks terugkerende week van autisme. Binnen een halve dag hadden we tal van ideeën en voor we het wisten zaten we met verschillende mensen om tafel voor het organiseren van activiteiten.

Onze eerste activiteiten zouden plaatsvinden in de week van autisme (in april) en waren bedoeld voor kinderen, jeugd/jongvolwassenen en ouders/verzorgers. Op elke dag van die week stond er iets leuks op het programma, zoals een spelletjesdag, een mountainbikeroute voor ouders, een film- en informatieavond en een yogamiddag voor kinderen met een beperking. Zoals bij zovelen viel alles in het water door Covid19 en konden we tot onze grote spijt niets door laten gaan”. Wel werd duidelijk dat er een grote vraag is naar de activiteiten zoals Care4uAll die voor ogen heeft: “Voor de eerste spelletjesdag hadden we binnen twee dagen al meer dan 25 aanmeldingen. Er was duidelijk behoefte aan laagdrempelig contact, het samenzijn, meedoen zoals elk ander kind zonder een noodzaak aan zorgindicaties. Wat wij deden en doen is vanuit vrijwillige beweging en dat is precies wat onze doelgroep en hun ouders/verzorgers willen”.

Nieuwe start

De afgelopen periode waarin geen activiteiten konden worden georganiseerd werd benut om financiële armslag te creëren. Dat lukte ten dele: een aanvraag voor subsidie vanuit het Innovatiefonds van de Gemeente Twenterand werd niet gehonoreerd, maar er kwam wel financiële steun van de Stichting Evenmens om door te gaan. “Vanaf maart tot en met nu kregen we beetje bij beetje vrijheid om opnieuw te beginnen met het organiseren van activiteiten. Inmiddels zijn we gegroeid naar circa 46 deelnemers en 20 vrijwilligers. We hebben een aantal keer mogen lasergamen met sponsoring van Zorgsaam Twenterand, vogelhuisjes geknutseld bij Care4Utoo in Westerhaar, bij VV Voorwaarts Westerhaar een sportdag gehouden met onder meer boksen, yoga, voetballen en een stormbaan. Waar we heel blij mee zijn is dat we bij onze activiteiten hebben mogen rekenen op steun van diverse sponsors. En zaterdag was er de zeer geslaagde waterspeeldag met aansluitend een barbecue voor deelnemers vanaf 13 jaar. Sociaal gezellig contact wat voor ons normaal is, is voor velen van onze deelnemers een hele stap. Met ons team van ontzettend enthousiaste ervaringsdeskundige én professionele vrijwilligers kunnen we dit met regelmaat waarmaken”.

Bredere doelgroep

“We hopen voor het eind van dit jaar als zelfstandige stichting door te gaan onder de naam Care4uAll omdat we niet alleen activiteiten organiseren voor kinderen met autisme maar ook voor de jeugd en jongvolwassenen met uiteenlopende niveaus. Onze dagen worden zorgvuldig georganiseerd met veel structuur, duidelijkheid, uitnodigingen met picto’s en inmiddels vaste begeleiders op de al bekende deelnemers. Groepjes worden qua grootte zo ingedeeld dat iedereen mee kan doen, we bewegen waar mogelijk met de aanmeldingen mee en hopen voor iedereen de drempel heel klein te houden. Ouders die dachten dat hun kind niet mee kon doen, geven nu hun kind als eerste op. Kinderen die stilletjes aan de kant stonden te kijken roepen nu als eerste wanneer de volgende activiteit zal zijn. Dit is waar we het voor doen en met een kleine eigen bijdrage van deelnemers en sponsoring van uiteenlopende winkels en organisaties lukt het ons elke keer weer om een superdag te maken!

Aanmelden kan via diannelaarman@hotmail.com of harmsen023@msn.com. Hou Facebook in de gaten voor de volgende leuke dagen.

Afbeelding