Afbeelding

Oproep mannenkoor om papiercontainer niet als afvalbak te gebruiken

zo 18 juli 2021 Twenterand

Het christelijk mannenkoor Vroomshoop zit een beetje met de handen in het haar. Aan de ene kant is het koor blij met de mensen die hun oud-papier brengen naar de container bij Praxis, maar aan de andere kant is er onvrede over bewoners die hun plastic, tempex en restafval bij de container achterlaten.

Het koor heeft twee vaste containers en twee tijdelijke laten plaatsen om het oud-papier van de Vroomshopers te verzamelen. Bij de tijdelijke containers staan koorleden op de eerste zaterdagmorgen van de maand klaar om hulp te bieden bij het uit de auto halen van papier. Bij de vaste containers is geen permanent toezicht maar komen koorleden meestal twee keer per dag om het karton te vouwen en het papier plat te stampen.

De vaste container bij Praxis aan de Amerikalaan legt het koor geen windeieren, maar bezorgt de vrijwilligers ook veel werk. Ze moeten ervoor zorgen dat bijvoorbeeld dakleer, wc-brillen, werklaarzen, plastic en tempex uit het papier worden gehaald en daarna afgevoerd naar de juiste plek. Daarbij krijgen ze hulp van Praxis die het plastic verwerkt en Expert die over een tempexpers beschikt, maar dan nog blijft er een hoop restafval over. Afvoeren naar de milieustraat kost geld, zodat de opbrengst van het oud-papier minder wordt.

Volgens koorlid Klaas Dragt is het verwerken van het oud-papier ook zonder de vervuiling veel werk. “Veel mensen brengen halfvolle of zelfs lege dozen, zonder deze in elkaar te vouwen. We scheuren dus praktisch elke doos open, gooien de inhoud eruit en vouwen de doos plat. Zo krijg je de meeste kilo’s in de container en hoef je minder vaak te betalen voor de omwisselkosten ervan.”

Dankzij de papieropbrengst kan de contributie op een redelijk peil blijven, vindt Dragt, zodat het koor wel blij is met het oud-papier. “En we kunnen met de opbrengst aansprekende solisten uitnodigen voor onze concerten, waar we weer veel Vroomshopers blij mee maken.”

De papiercontainer van het mannenkoor aan de Amerikalaan in Vroomshoop.