TMZ-bewoner Leo maakt rondtoer langs boeren: ‘Prachtig om weer mee te rijden’.
TMZ-bewoner Leo maakt rondtoer langs boeren: ‘Prachtig om weer mee te rijden’.

Leo maakt rondtoer langs boeren

di 13 juli 2021

De lach ging niet meer van zijn gezicht. Bewoner Leo Winkel (74) van TMZ-locatie De Weemelanden reed voor zijn werk bij Nijsink Vee- en Varkenshandel meer dan dertig jaar in zijn vrachtauto langs boeren in Twente. Maandagavond 5 juli zag hij zijn wens in vervulling gaan en reed hij na heel wat jaren weer ‘zijn ronde’ langs diverse boeren. “Ik vond het prachtig om mee te rijden”.

Waar een wens in de wensboom bij TMZ-locatie De Weemelanden in Vriezenveen al niet toe kan leiden. Mariet Winkel hing enige tijd geleden een wens in de boom voor haar man Leo. Hij heeft de ziekte van Parkinson en woont sinds oktober in De Weemelanden. Zijn wens? Een keer meerijden in een vrachtwagen langs boeren in Twente zoals hij dat vroeger ook deed.


Maandagavond nam hij plaats naast zijn oude baas Erik Nijsink. 

In de vrachtauto waar hij zelf ook altijd in reed. Zijn vrouw Mariet reed mee in een andere vrachtauto. “Leo heeft heel lang bij Nijsink gewerkt”, vertelt Mariet. “Hij heeft het bedrijf helpen opbouwen. Hij genoot enorm van zijn werk. Het liefst is hij tussen de mensen”.


Spierballen

“Leo heeft het bijna dagelijks over zijn oude werk en de varkens“, zeggen activiteitenbegeleiders Hermien Smelt en Sanne Paus van De Weemelanden. Om Leo’s wens in vervulling te laten gaan, namen Hermien en Sanne contact op met zijn oude werkgever Nijsink. “Om Leo in de cabine te krijgen, hadden we natuurlijk ook spierballen nodig”, zegt Hermien. In overleg met Arjan Webbink van de brandweer in Vriezenveen kwam een team brandweerlieden maandagavond naar de Weemelanden. Zij tilden Leo veilig vanuit zijn rolstoel in de cabine.


Oude bekenden

Na een grote ronde door Twente van ongeveer twee uur, kwam Leo weer met een lach op zijn gezicht terug. “Ik heb veel oude bekenden gezien”, vertelt hij. “We hebben met boer Frank in Beuningen nog koffie gedronken in de cabine.” “Leo wist nog precies waar de boeren wonen die hij altijd bezocht”, aldus Hermien. “Hij heeft de hele weg alleen maar geglunderd. Dit is toch geweldig. Dan kun je veertig jaar in de verpleging werken, maar dit moment vergeet ik nooit meer”.


Themaweek

Behalve de wens van Leo, laat TMZ-locatie De Weemelanden deze week nog vier andere wensen in vervulling gaan. Dit in het kader van de themaweek ‘Samen met appels aan de slag’.


TriviumMeulenbeltZorg 

Binnen TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) zetten ruim 2400 medewerkers en 1600 vrijwilligers zich dagelijks in om ouderen en chronisch zieken goede en persoonlijke zorg te bieden. 

In haar moderne en duurzame woonzorgcomplexen en bij mensen thuis biedt TMZ onder andere verpleging, verzorging, begeleiding en personenalarmering. TMZ is actief in de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hengelo, Tubbergen en Twenterand. De relatie tussen cliënten, medewerkers en andere betrokkenen staat centraal. Samen maken zij de zorg persoonlijk.

Afbeelding