Pakt Twenterand bij Westerhaar energie combi kans?

ma 12 juli 2021

In Twente is er 'reuring' over de energie transitie voorstellen, vooral over windturbine locaties. Slechts weinigen zien dit zitten, wel elders maar niet in hun directe omgeving waardoor men 'overlast' ervaart. In Twenterand gaf B&W aan dat voor energiewinning de nationale A-hoofdwegen een goede rol kunnen spelen. Nu zie ik 'toevallig' het ter inzage liggende ontwerpbesluit saneringsplan Oost-Nederland over verlaging van geluidproductieplafonds op rijkswegen. Ook 'onze' N36 krijgt geluidsarm asfalt ter hoogte van Westerhaar-Vriezenveensewijk en rond viaduct Oosteinde te Vriezenveen. Daarnaast plaatsing van geluidschermen langs 2 kilometer N36 ter hoogte van Westerhaar. Tussen het viaduct Sibculoseweg en dan in zuidelijke richting tot een eindje voorbij het Veenkanaal en de Trio-locatie.

Twee kilometer geluidscherm van 2 meter hoog. Hierop en op een flinke strook westelijk ernaast zijn heel veel zonnepanelen te plaatsen. Zo nodig met een wat hoger scherm.

Het geluidscherm loopt van noord naar zuid, niet ideaal qua zonbelichting, maar ook mijn eigen woning staat in dezelfde richting plus nog met diverse bomen dichtbij. Ook onder die omstandigheden renderen op mijn dak zonnepanelen stellen leveranciers van panelen.

Bij Westerhaar bovendien een uitstekende combikans. Het gebied tussen de N36 en de woonwijken van Westerhaar-Vriezenveensewijk is nu nog agrarisch in gebruik maar is op het bestemmingsplan buitengebied al vele jaren bestemd voor bos. Met de opbrengst van het zonnepark op en naast de geluidschermen is die strook deels als bos in te richten. Dat neemt CO2 op, geeft een groene afscherming van de woonwijk en kan een gebruikersgroen bos worden met wandelmogelijkheden! Meer over deze ideeën is te vinden in de KNNV-nieuwsbrief nr. 8, zie: https://vriezenveen.knnv.nl/nieuwsbrieven/

Herman Stevens

KNNV afd. Vriezenveen, contact: natuurkijk@gmail.com