Afbeelding

Wat wil jij later worden?

wo 14 juli 2021 Op het Twenterandje

Heel jong krijgen kinderen vaak al de vraag: “Wat wil jij later worden?” Vaak wordt er dan iets als brandweerman, dokter of astronaut gezegd. Vroeger wilde ik apothekersassistente, zangeres, prinses of dierenarts worden. Waarom? Geen idee. 

In mijn werk als docent zie ik hoe lastig het is om op jonge leeftijd al te moeten kiezen wat iemand wil gaan doen. Ik wist het ook nooit. Op mijn 23ste ben ik nog een opleiding gaan doen tot het beroep dat ik nu uitoefen. Was ik daarmee laat? Misschien wel, maar ik was niet te laat. Wat wil je later worden? Is een vraag die ik niet aan mijn studenten stel. Ik vraag aan hen wat ze later willen gaan doen. Zij worden namelijk niet hun beroep, ze willen een beroep gaan uitoefenen. De een heeft al een heel duidelijk pad voor ogen en weet precies hoe deze moet worden bewandeld. Een ander heeft nog geen idee. De kinderen zijn zo ontzettend jong als ze hun pad al moeten gaan bewandelen. Hoe kan je al zo jong kiezen als je nog geen pad weet die je kunt bewandelen? Ik ben daarom een groot voorstander van de discussie die reeds is opgelaaid over de schoolkeuzes. Wist u op 11/12-jarige leeftijd al wat u later wilde worden? 

Ik wil vooral gelukkig worden en zijn. Wat daar over 20 jaar bij past, weet ik nu nog niet. Op dit moment word ik blij van het werk dat ik doe en wil ik nog jaren studenten vragen: “Wat wil jij later gaan doen?” Als ze dat niet weten, wil ik ze graag helpen om het juiste pad te vinden. Dat is het mooie van het werken in het onderwijs, maar nu eerst zomervakantie. Tot volgend schooljaar! 

Rianne Vos