Henk Huisman, oud-voorzitter van de Stichting Klooster Sibculo, staat op het punt de gerestaureerde Kloosterput te onthullen.
Henk Huisman, oud-voorzitter van de Stichting Klooster Sibculo, staat op het punt de gerestaureerde Kloosterput te onthullen.

Kloosterput kan weer jaren mee

ma 5 juli 2021

Op zaterdag 3 juli stond de historische Kloosterput in Sibculo weer even in de spotlight. De put is volledig gerestaureerd en zaterdag toonde de Stichting Klooster Sibculo het resultaat van de restauratie.

De Kloosterput is één van de meest karakteristieke bouwwerken van Sibculo. De put dateert uit de middeleeuwen, maar de karakteristieke bovenbouw stamt uit 1928. Toenmalig eigenaar van het kloosterterrein, textielbaron Van Heek, had een soortgelijke put gezien in Zuid-Tirol en vond dat de put in Sibculo wel in die stijl verfraaid kon worden. 


In die verschijningsvorm is de put uitgegroeid tot ‘icoon’ van Sibculo, ook al omdat de put sinds de opkomst van het toerisme vele ansichtkaarten sierde. De tand des tijds heeft behoorlijk vat gehad op het historische bouwwerk, waardoor een grondige restauratie dringen nodig was. Dankzij bijdrages van Provincie Overijssel, Gemeente Hardenberg en Landschap Overijssel is de Kloosterput volledig gerestaureerd. Dat die restauratie is geslaagd bleek zaterdag nadat oud-voorzitter Henk Huisman het ‘bouwkleed’ verwijderde en liet zien dat de put volledig in oude glorie is hersteld.


De Stichting Klooster Sibculo greep de onthulling van de herstelde put aan om oud-voorzitter Henk Huisman op passende wijze te bedanken voor het feit dat hij zich jarenlang op enthousiaste en veelzijdige wijze heeft ingezet voor de stichting. Daarbij ontving hij een mooie afbeelding van de put, in glas-in-lood.


Wandelroute

Op 3 juli presenteerde de Stichting Klooster Sibculo ook een nieuwe wandelroute: de Viertijdperkenroute. Deze drie kilometer lange wandelroute start bij Museum Zichtbaar Verleden en voert de wandelaar door een gevarieerd landschap met kenmerken uit de ijstijd, de middeleeuwen, de 20e eeuw en het heden. Deze route is één van de 225 wandelroutes die is opgenomen in de app Wandelen in Overijssel van Landschap Overijssel en kan daardoor gelopen worden met de smartphone als reisgids. In het museum zijn ook traditioneler routeboekjes verkrijgbaar.