Reinder en Janny nemen de cheque voor het weekendje weg in ontvangst.
Reinder en Janny nemen de cheque voor het weekendje weg in ontvangst. G. Brokelman

Reinder en Janny nemen afscheid

ma 5 juli 2021

Reinder en Janny Sanders hebben op dinsdag 28 juni afscheid genomen van het Het Oale Meestershuus in Slagharen. Als blijk van waardering bood de organisatie van het museum hun een weekendje weg aan. 

"Het museum heeft veel te danken aan Reinder en Janny. Heel graag hadden we hun in onze zaal ‘De Haarslag’ hun persoonlijk bedankt voor al hun bewezen diensten, maar door de corona-perikelen is dit helaas niet mogelijk", laat het bestuur weten. 

Reinder is één van de initiatiefnemers samen met Joop de Vent en Dries Bouwhuis om van het Meestershuis een Streekmuseum te maken en zodoende het pand met historische waarde te behouden voor de gemeenschap. Zo ontstond in 1990 het ‘Streekhistorisch Centrum’ ‘SHC’. Het boekje wat tegenwoordig ‘de Posthoorn’ is, heette vroeger ook ‘Streekhistorisch Centrum’. Reinder destijds schoolmeester in Schuinesloot zou voor de PR gaan zorgen. Naast dat Reinder schoolmeester was had hij ook een vergaande interesse in geschiedenis. Mede hierdoor had hij verschillende connecties met dagbladen en het lag dus voor de hand dat Reinder de PR zou gaan doen. Door middel van deze connecties kon Reinder het museum onder de aandacht brengen voor meer publiek. 


Ledenwerfactie

Naast deze PR werkzaamheden besloot Reinder om een ledenwerf actie te gaan doen. Nadat hij voldoende leden had binnengehaald, richtte hij een ledenblad op voor het museum. Reinder was niet alleen oprichter van het blad, maar was ook auteur, journalist, hoofdredacteur en uitgever. 


De hele familie was er druk mee

Dit alles was nog ver voor het huidige computer tijdperk, en zodoende werden alle stukjes naar Brus gebracht, die het ging drukken en inbinden. Samen met zijn familie deed Reinder dan de adressen er op en sorteerde alle bladen op volgorde van postcode. De hele familie was er druk mee. IJanny, de vrouw van Reinder is nog altijd vrijwilliger van het museum. Reinder al sinds lange tijd erelid van het museum, heeft in 2020 besloten om zijn taken over te dragen, zodat ‘de Posthoorn' nu een nieuwe redactie heeft.