Rika Lassche met één van haar paarden.
Rika Lassche met één van haar paarden. G. Brokelman

Steun Stichting 't Olde Manegepeerd

ma 5 juli 2021

Bij Stichting ‘t Olde Manegepeerd in Dalmsholte genieten uitgewerkte manegepaarden van hun oude dag in een rusthuis. In 1997 is Rika Lassche samen met haar man begonnen met de opvang van een oud manegepaardje, Pablo.

“Paarden en pony's in de manege werken ongelofelijk hard en geven zo veel mensen plezier, en als ze dan oud en versleten zijn verdwijnen ze vaak via de achterdeur. Dat moest anders”, vertelt RIka. “Zodra de manegepaarden met pensioen mogen en bij ons komen gaan wij voor HUN werken, in plaats van zij voor ons. Overdag mogen ze lekker in de wei grazen terwijl wij hun leefomgeving schoonhouden. Ook maken we tijd voor persoonlijke aandacht, lekker knuffelen en poetsen hoort daar natuurlijk bij. Verder is per paard afgestemd welke voeding ze nodig hebben en zorgen we voor onbeperkt hooi”.


Crowdfunding niet voldoende

In 1997 hadden Rika en Appie (In herinnering) zes stalletjes en al snel hadden zij meer aanvragen dan ruimte en konden ze het land en de stallen van de buurman huren. 


“Hier hebben we ongeveer 20 jaar met veel plezier gezeten, met plek voor 45 uitgewerkte manegepaarden en pony's. In december 2019 kregen we te horen dat door privéomstandigheden van de verhuurders de huur zou worden opgezegd. Wij kregen wel een eerste optie op koop van de grond en opstallen mits wij ook het woonhuis zouden kunnen kopen. We hebben de media opgezocht en zijn een crowdfunding gestart en hebben een groot aantal goede doelen aangeschreven”, vertelt Rika. Er kwamen veel reacties op facebook van mensen die eventueel een paard op zouden willen vangen. Rika en de vrijwilligsters hebben contact met deze mensen gehad. Ook alle paardenrusthuizen zijn benaderd voor mogelijkheden. “Maar we gaan ervoor om onze kudde bij elkaar te houden. Op de sluitingsdatum hadden we een fijn bedrag bij elkaar en ook al toezeggingen van de goede doelen, maar alles bij elkaar hadden we niet genoeg om de alles te kopen. Hierdoor stonden we met onze 40 paarden met ingang van 1 juli alsnog op straat”.


"De paarden verdienen het"

In andere vorm terug naar oude nest

Toch was dit nog niet het eind van Stichting ’t Olde Manege Peerd. Een lokale boer bracht uitkomst. Rika kon de grond op de huidige locatie huren. “Deze grond mogen we huren met ingang van 15 juni. Voor de zomerperiode zijn we dus gered. Inmiddels is bij de gemeente Ommen een vergunningsaanvraag voor schuilstallen op de grond naast mijn boerderij aangevraagd. Als alles rond is kunnen we gaan starten met de bouw van stalling voor 20 paarden”, laat Rika weten. Als alles volgens planning loopt zijn deze stallen gereed voordat het koude weer zijn intrede doet. Voor de financiering van deze stallen wordt opnieuw een actie gehouden en worden opnieuw goede doelen aangeschreven. “In de nieuwe situatie blijven de paarden die het aankunnen zo veel mogelijk buiten en de paarden die extra zorg of voer nodig hebben steken via de onverharde weg dagelijks over van de stalling naar de weide en weer terug. We zijn dus in een andere vorm terug gegaan naar het oude nest “.


De toekomst

“In de toekomst hoop ik af te kunnen gaan bouwen terwijl om mij heen de paarden goed verzorgd blijven worden. Na het bekomen van de schrik, en als alle stress rondom de verhuizing achter de rug is, gaan we met volle moed verder. Eén ding is zeker. Stichting ‘t Olde Manegepeerd blijft voortbestaan. De paarden verdienen het”, eindigt Rika het gesprek.


Kijk voor meer informatie en de kijk en doe dagen op www.manegepeerd.nl. Op deze website kunt u ook lezen hoe u kunt doneren.