Jaarrekening 2020 positief

di 29 juni 2021

B&W van Twenterand presenteert deze week de jaarrekening 2020. Deze laat een positief resultaat zien van ruim 2,4 miljoen euro, veroorzaakt door incidentele meevallers.

De financiële situatie van de gemeente blijft in meerjarig perspectief zorgelijk. Het college is zich daar voortdurend van bewust en maakt er werk van om de gemeente structureel, financieel gezond te maken.


Blij met resultaat

Wethouder financiën, Roel Koster zegt over de jaarrekening 2020: “Ik ben blij met het resultaat van deze jaarrekening, het jaar daarvoor moesten we de reserves nog aanspreken om positief te eindigen. Dit jaar kunnen we de reserves juist weer aanvullen met het positieve resultaat waardoor we ons weerstandvermogen versterken. Ook gaan we de uitdaging aan om de voorzieningen en leefbaarheid in Twenterand op peil te houden”, aldus wethouder Kosters, die ook in zijn nopjes is met goede resultaat van het Grondbedrijf: 237.800 euro.


Het jaar van Corona

De uitbraak van het corona virus eind februari 2020 heeft een enorme impact gehad op de samenleving. Voor alle onderdelen van de gemeentelijke organisatie was het ook een intensief jaar.

De uitbraak van corona betekende dat er vele nieuwe en ook andere activiteiten uitgevoerd moesten worden. Daarnaast kwam interactie met de samenleving deels stil te liggen. Dit raakt mensen (zoals ouderen waar eenzaamheid toenam) en het raakt voorzieningen (noodopvang kinderopvang/scholen). Er is oog geweest voor continuïteit van (zorg)instellingen en vervoerders, maar ook bij ondernemers. Er is intensief samengewerkt met de GGD Twente en andere betrokkenen om de pandemie te bestrijden.

Financieel gezien is er in 2020 meer compensatie ontvangen dan dat aan kosten zijn gemaakt. Omdat de kosten in 2021 doorlopen, en soms betrekking hebben op compensatie die we in 2020 hebben ontvangen, wordt de raad voorgesteld het restant van 632.538 euro te storten in de nieuw te vormen reserve corona.