Goed nieuws over glyfosaat

di 29 juni 2021

Het gemak om gewoontegetrouw allerlei giffen te gebruiken in de landbouw is aan het veranderen. Op initiatief van LTO Noord vindt een pilot plaats om alternatieven voor het landbouwgif glyfosaat te onderzoeken. Het gaat om mechanische onkruidbestrijding, zoals de mulchmachine, de zodensnijder, de kvik-up en de ecoploeg. Behoorlijk wat boeren en loonwerkers zijn zelf al bezig met alternatieven of gebruiken nog maar een fractie van de hoeveelheid gif die eerst werd gebruikt.


De pilot komt misschien wat aan de late kant. Inmiddels verbiedt Duitsland glyfosaat eind 2023. In 2022 gaat de EU de toelating van het gif herzien. Er is behoorlijk wat twijfel of het weer wordt toegelaten. Er is een lange lijst met aanwijzingen dat diverse landbouwgiffen, met glyfosaat aan de top, kankerverwekkend zijn en de ziekte van Parkinson kunnen veroorzaken.


BAYER beweert dat glyfosaat onschadelijk is, maar probeert wel met een schikking van miljarden de processen in de VS af te kopen. Boeren die gif gebruiken valt niets te verwijten zolang de middelen zijn toegestaan. Hooguit kun je ze vragen in het kader van goed noaberschap om wat meer afstand te houden van hun buren bij het gif spuiten en om vooraf te waarschuwen zodat ramen en deuren dicht kunnen en de moestuin kan worden afgedekt.

De overheden in Nederland valt meer te verwijten: zij durven op juridische gronden geen verboden in te stellen. En dat terwijl het Europees Gerechtshof het verbod in stand houdt op 3 neonicotinoïden (bijengif), omdat veiligheid en gezondheid vanwege het voorzorgprincipe belangrijker zijn dan 100 procent bewijs van schadelijkheid. Gemeente Twenterand: neem je verantwoordelijkheid en verbied glyfosaat en alle bollenteelt.

Desnoods om te beginnen alleen in onze grondwaterbeschermings- en intrekgebieden. Onze gezondheid is dat waard of niet soms?

Wim Hilderink

Milieuraad Den Ham-Vroomshoop, contact: natuurkijk@gmail.com