Afbeelding

TEGENWIND ?!

wo 30 juni 2021 Twenterand

De afgelopen week hebben veel inwoners blijk gegeven van hun ongenoegen en frustraties over de plannen van windmolens in het gebied Zuid Oost Vriezenveen. 

In de media bleef het inhoudelijke politieke debat onderbelicht, maar kwam de gedane opmerking van de GBT over NSB praktijken in Almelo uitgebreid in beeld en het verzet van de inwoners. 

Feit is dat het College in Twenterand naast de burgemeester bestaat uit 3 GBT wethouders en 1 CU wethouder. Nota bene het GBT die in haar programma heeft staan: geen windmolenparken, wel windmolens, wel windmolens tot maximaal 25 meter, loopt voorop om mee te werken aan een giga windmolenpark samen met Almelo en Tubbergen.

En de inwoners: Ook hier heeft de grootste partij van Twenterand een duidelijk standpunt in haar programma staan, namelijk: dat er meer geluisterd wordt naar onze inwoners…

Wat de Raad ook probeerde het GBT gaf niet thuis om strijdvaardig te zijn tegen de plannen. De schuld wegleggen bij het Rijk of de provincie is te makkelijk, omdat het allemaal onoverkoombaar is. GBT pak de regie en handel naar uw programma! 

We kunnen hele discussies gaan houden over het nut of de noodzaak van verduurzaming. Wij hebben twee opdrachten, namelijk de aarde te bouwen en te bewaren. We moeten echter niet een te grote broek aantrekken als het gaat om de wereld te redden, want het gedrag van de mens is maar zeer beperkt van invloed op het klimaat. En klimaatverandering is van alle tijden. Aan de andere kant is het niet eenvoudig, want het bouwen gaat ons makkelijker af dan het bewaren. 

De RES gaat in hoofdzaak over de opwek van energie uit zon en wind. En de SGP is niet per definitie tegen een windmolen of een zonnepaneel. Maar de mate waarin deze apparaten over ons hele land wordt uitgestort verontrust ons wel. 

Een gemeenschappelijke deler is toch wel, hoop ik: dat iedereen vind dat we niet moeten verkwisten en dat we de wereld niet slechter maar beter achter laten voor onze kinderen. 

De SGP pleit voor:

- Energie waar de Mienskip (gemeenschap) over beslist

- Lokale duurzame energievorm die de mienskip wil

- Energie die de mienskip gebruikt en waar zij van profiteert.

Kortom: Het welbevinden van onze inwoners moet wat de SGP betreft voorop staan. Bij het plaatsen van windmolens moet de gezondheidsrisico’s geborgd zijn.

Dat wil onze wethouder met Friese roots toch ook. Zeker nu we ook een burgermeester uit Fryslan hebben gekregen.

Jan Jonker, SGP Twenterand