Orchideeën in Twenterand?

ma 14 juni 2021

Wie kent ze niet: orchideeën! Schitterende bloemen, te koop bij tuincentra. Maar in ons land en ook in Twenterand komen deze planten in het wild ook voor. Helaas zijn veel soorten schaars of worden ernstig bedreigd. Buiten de natuurreservaatgrenzen komen de meeste soorten dan ook helaas niet meer voor.


Onbemeste bloemrijke graslanden en vochtige hooilanden (maden) langs beekjes zijn geschikt voor orchideeën. Daarnaast zijn vochtige heideterreinen, heischrale graslanden en hoogvenen geschikt. Helaas zijn deze gebieden erg schaars geworden. Verdwenen door kunstmest, ontwatering en ander beheer. De orchideeënsoorten die voorkwamen of nog voorkomen in Twenterand geef ik hieronder aan. Voor afbeeldingen van de soorten verwijs ik graag naar internet of bibliotheek boeken.

Zoek de vermelde soorten eens op en kijk naar de bloemenpracht. En tegenwoordig kan men via een gemaakte foto en bepaalde Apps soorten op naam brengen.

Onze Twenterandse orchideeën:

*De Welriekende Nachtorchis (Platanthera bifolia) kwam vroeger in elk geval voor rond Den Ham en in de Weitemanslanden. Een soort van vochtige heidegrond en vochtige onbemeste graslanden.

’s Nachts sterk ruikend om nachtvlinders te lokken. Gelukkig handhaaft deze zich nog steeds in kleine aantallen binnen beschermde gebieden.

*Dactylorhiza-soorten als Gevlekte, Brede, Vleeskleurige en Rietorchis. Groeiplaatsen zijn vergelijkbaar met die van de Welriekende Nachtorchis. Deze soorten zullen ongetwijfeld in de Weitemanslanden en rond de Bevert en Linderbeek bij Den Ham gestaan hebben. De gevlekte- en de rietorchis groeien weer op enkele plaatsen, de laatste neemt in aantal zelfs weer toe.

Reacties over vindplaatsen waar vroeger en/of nu orchideeën groei(d)en, zijn welkom.

Dit is het 1ste deel. Volgende week het afsluitende 2de deel.


Herman Stevens,

KNNV afd. Vriezenveen, contact: natuurkijk@gmail.com