De plannen voor 2022

ma 14 juni 2021

We hebben bijzondere tijd achter de rug met corona en het is nog steeds niet echt voorbij. Gelukkig zijn we verder met vaccineren en keren we langzaam terug naar het “normale”. Al is het wel de vraag of alles hetzelfde zal blijven. Het virus van corona heeft toegeslagen en heeft de samenleving flink op zijn “kop” gezet. De PvdA-GroenLinks-fractie maakt zich zorgen over de maatschappelijke gevolgen van het coronavirus. In het bijzonder voor jongeren, ouderen en mensen die maatschappelijk actief zijn en niet meer bij elkaar komen. Vele maatschappelijke activiteiten hebben geen doorgang kunnen vinden. Dan gaat het om onderwijs, sport, kunst en cultuur Dit heeft grote gevolgen. Gevolgen die te maken hebben met geestelijke en lichamelijke gezondheid. De komende tijd moet er aandacht zijn, ook in Twenterand om dit te herstellen.

In de raad gaan we het binnenkort hebben over de plannen voor 2022. Een jaar waarin we ook verkiezingen hebben voor de gemeenteraad. Dit is dan ook een moment om terug te kijken en om vooruit te kijken. Begin dit jaar hebben het GBT en de CU in een grote advertentie teruggekeken naar de afgelopen drie jaar over wat er bereikt is. Een besluit over een nieuw zwembad, verkeersknelpunten in verschillende kernen opgelost, zonnepark gerealiseerd en de uitvoering van het sociaal domein versterkt. Mooie resultaten die ook met steun van de PvdA GroenLinks zijn genomen. Maar dat is het niet hele verhaal! Er zijn ook besluiten genomen waar de PvdA GroenLinks het niet mee eens is. Zo heeft er een bezuiniging plaats gevonden op het minimabeleid van € 50.000, waardoor mensen die jarenlang in de bijstand zitten minder ondersteuning krijgen. Is een besluit genomen om SOWECO, te liquideren. Terwijl nut en noodzaak niet is aangetoond. Of neem het jongerenwerk. Nog steeds wordt dit uitgevoerd door vier organisaties en is er is niets terechtgekomen van de vraag om te komen tot een gemeenschappelijke aanpak. En dan hebben we tot slot nog de communicatie. Te vaak horen wij nog dat inwoners zich onvoldoende gehoord en betrokken voelen bij de besluitvorming. Een positief verhaal over wat er bereikt is, is snel geschreven, maar een kritische noot mag ook. Die zelfkritiek was en is er niet. Jammer!

De PvdA GroenLinks zal en blijft zich inzetten voor een sociaal en duurzaam Twenterand. Waar iedereen mee kan doen en waarbij ook nadrukkelijk aandacht is voor duurzaamheid. Om die redenen gaan wij voorstellen doen voor 2022 die gaan over versterken van het jongerenwerk, het sociaal domein en duurzaamheid. Ook zullen wij pleiten voor het verbeteren van de communicatie met inwoners van Twenterand.

Stephan Reusken

PvdA GroenLinks Twenterand