Mantelzorgconsulenten bieden ondersteuning om het groeiend aantal mantelzorgers te ontlasten.
Mantelzorgconsulenten bieden ondersteuning om het groeiend aantal mantelzorgers te ontlasten.

Zomerse activiteiten voor mantelzorgers

di 1 juni 2021

Kim gaat elke dag even bij haar moeder (81) langs, doet boodschappen, maakt schoon en doet de was. Dat doet ze al bijna negen jaar. Soms vindt Kim het zwaar dat alle praktische zaken op haar neerkomen; haar broer woont ver weg, maar belt wel bijna dagelijks. “Ik voel me weleens eenzaam in de zorg. Als ik niet ga, is het stil bij mijn moeder thuis".

Kim is mantelzorger en wordt ondersteund door de mantelzorgconsulenten van Evenmens Twenterand. Die organisatie richt zich op het ondersteunen van mensen die een chronische ziekte, een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben of sociaal eenzaam zijn, en hun mantelzorgers. Omdat mensen steeds langer thuis moeten blijven wonen, wordt er een steeds groter beroep op de mantelzorger gedaan. Hierdoor is er meer behoefte aan mantelzorgondersteuning om de mantelzorger te ontlasten. Bij de mantelzorgconsulenten kan Kim haar verhaal kwijt en wordt ze geholpen met de weg in zorgenland. Daarnaast komt er wekelijks een vrijwilliger met moeder een kopje koffie drinken, zodat Kim even tijd voor zichzelf heeft. Kim: “Het was een verademing om met mensen te praten die je oprecht begrijpen. Mijn vriendinnen deden hun best, maar helemaal snappen deden ze het niet en dat kan ik ze ook niet kwalijk nemen”.

Om mantelzorgers te waarderen, organiseert Evenmens regelmatig ontspannende activiteiten. Zoals koffie-ochtendjes, wandelingen en spelletjes bij de Ontmoetingscentra voor mensen met beginnende geheugenproblemen. “In de zomer is er elke eerste vrijdagmiddag van juli en augustus een bingo”, zegt consulent Anita Stroot. “Op donderdagmiddag 10 juni, 8 juli en 12 augustus is er een picknick. Evenmens zorgt voor een locatie waar men overdekt kan zitten en kletsen met lotgenoten, daar hebben mantelzorgers echt behoefte aan”. Verder is er nog een wandel- of fietspuzzeltocht op 14 juli en 18 augustus. Zie de site van Evenmens en Facebook voor meer informatie.


Jonge mantelzorgers

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is mantelzorger. Deze jonge mantelzorgers groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, maar het kan ook zwaar zijn. Zo maken zij zich op jonge leeftijd meer zorgen dan leeftijdsgenoten, en missen ze soms de nodige zorg en aandacht voor zichzelf. Bij Evenmens Twenterand kunnen zij terecht voor ondersteuning en ontspanning, zoals voor een gezellige puzzelwandeling op zaterdag 12 juni. Het hele gezin mag meelopen. Aanmelden kan tot 9 juni via hboorsma@evenmens.nl. De wandeling start tussen 13.00 en 16.00 uur aan de Hammerweg 75 in Vroomshoop. Deelname is gratis. Wil je meer weten over de ondersteuningsmogelijkheden van Evenmens Twenterand, neem dan contact op via 0546-898 372 of info@evenmens.nl.

Om bij professionals meer aandacht te vragen voor deze doelgroep, organiseert Evenmens een webinar voor de netwerkpartners van de gemeente rondom jeugd. Het thema is: Ik zorg, Ik zorg wat jij niet ziet! Signalering en herkenning van jonge mantelzorgers in de thuissituatie, ook de volwassen mantelzorgers komen aan bod.