Afbeelding
G.Brokelman

Vreemde vogels

wo 1 februari 2023

In de paar kilometer tussen Noord- en Waddenzee is het heerlijk toeven en dat is niet alleen bekend bij toeristen. Vogels van over de hele wereld weten elk jaar weer het eiland te vinden.

Bij gebrek aan snel vermaak hebben we Texel als vogelparadijs ontdekt. Onder leiding van Klaas, de bekendste vogelaar van Texel, zijn we geïntroduceerd in de kunst van het vogelen. Aanvankelijk voelen we ons een vreemde eend in de bijt in het gezelschap van telescooplenzen en ornithologische vaktaal. Al gauw blijkt dat niet de grootte van de lens de vogelaar tot vogelaar maakt. Onze basiskennis is afdoende om aan te kunnen haken. Bij de eerste braamstruiken is het al raak: het betoverende gezang van een nachtegaal. Verderop klinkt een zacht misprijzend ‘tss, tss’ uit de bosjes. Volgens Klaas klinkt het als de afkeurende correcties van zijn ex-vriendin, door deze typering blijft geen braamsluiper meer onopgemerkt. Dan klinkt er plots een oorverdovend gezang, het winterkoninkje trekt alle registers open. Hij zingt zo hard, dat hij zijn eigen geluid niet kan verdragen.

Met de opgedane kennis zijn we zelf op zoek gegaan naar de zelfbenoemde ‘Big 5’ van Texel: de majestueuze bruine kiekendief, de on-Nederlands elegante lepelaar, onze nationale trots de grutto, de onomatopee de kluut (die zo grappig zijn eigen naam roept) en de prachtige blauwborst.

Terwijl wij zelfs de zeer zeldzame zwarte meerkoet weten te spotten, zweeft de grootste vogel van Europa, de lammergier, ondertussen rondjes boven onze eigen Twentse achtertuin. Vreemde vogels, ze zijn dichterbij dan je denkt, als je maar weet waar je moet zoeken!

Erik Schutmaat