In gesprek over batterijtrein

di 25 mei 2021

De gemeente Twenterand sluit deelname aan een pilotproject met batterijtreinen op de lijn Almelo-Mariënberg niet uit. Het college wil met Gedeputeerde Staten in gesprek gaan over eventuele deelname aan de pilot. Voor het college staat voorop dat het een volwaardige spoorlijn moet blijven. Zo blijkt uit antwoorden van B&W op vragen van PvdA-GroenLinks Twenterand.

Reizigersvereniging ALMA pleit al jarenlang voor elektrificatie van de spoorverbinding Almelo – Mariënberg en over de huidige dieseltreinen wordt veel geklaagd.


Motie unaniem aannemen

In juni 2018 nam Gedeputeerde Staten (GS) unaniem de motie ‘Elektrificatie spoorlijnen, met name Almelo-Mariënberg' aan.


Op 24 maart van dit jaar is in de commissie verkeer en vervoer gesproken over elektrische treinen die zijn voorzien van batterijen.


Gedeputeerde Boerman heeft daarin toegezegd medewerking te willen verlenen aan de door ProRail geïnitieerde pilot met batterijtreinen.


Mogelijke tussenoplossing

PvdA-GroenLinks Twenterand ziet deze batterijtreinen als een mogelijke (tussen)oplossing tot de lijn is geëlektrificeerd of misschien zelfs als een alternatief voor elektrificatie en wilde weten hoe het college hier over dacht.


In antwoord op vragen van PvdA-GroenLinks geeft het college aan met GS in gesprek te willen gaan over eventuele deelname aan de pilot, maar ook dat het college erop rekent dat de lijn Almelo-Mariënberg zal worden geëlektrificeerd:


"Uit de ambtelijke en bestuurlijke overleggen is gebleken dat het elektrificeren van deze spoorlijn nog steeds op schema ligt en dat deze elektrificatie dus ook daadwerkelijk zal gaan gebeuren”.



Voor het college staat voorop dat de lijn, op welke manier dan ook, een volwaardige spoorlijn moet blijven.


"Als college steunen wij tevens de lobby van de Nedersaksenlijn en wij kunnen nu niet inschatten of het inzetten van een batterijtrein wel de juiste stap is om deel uit te maken van de gehele Nedersaksenlijn. Dus ja, wij zijn voor een duurzame spoorlijn maar zijn van mening dat het echt een volwaardige spoorlijn zal moeten blijven”.