Long Covid

di 25 mei 2021

Anderhalvemetersamenleving, coronakapsel, R-getal en Long Covid. Allemaal woorden/begrippen die twee jaar geleden nog niet in ons dagelijkse vocabulaire voorkwamen. Nu zijn ze niet meer weg te denken. Over het laatste begrip wil ik het vandaag graag met u hebben; Long Covid.


Voordat ik erover begin, wil ik u vertellen dat ik het best spannend vind om deze column hieraan te wijden. Overal merk ik dat er verschillende opvattingen zijn. Ik schrijf deze column vanuit mijzelf en mijn intentie is zeker niet om iemand kwaad te maken. Waarom ik deze column deze week met u wil delen? Ik vond het namelijk heel fijn om te horen dat ik niet de enige ben.


Oké, Long Covid. Zoals u misschien heeft gelezen, een aantal columns terug, heb ik Corona gehad. Gelukkig ben ik niet heel ziek geweest. Ik ben jong en ik ben gezond. Toch ervaar ik tot de dag van vandaag nog klachten hiervan. Vermoeidheid, verlies van geur, spierpijn en vergeetachtigheid. Dit blijken allerlei symptomen te zijn van Long Covid.


Ik ben geen aansteller. Ik ben niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten. Ik wil door, altijd doorgaan. Nu, door deze klachten, moet ik af en toe een stap terugzetten. En dat is lastig. Op dit moment volg ik coronarevalidatie (ook weer zo'n nieuw woord) en krijg ik regelmatig een spiegel voor gehouden met wat ik wel en niet kan. Vaak wil ik meer dan dat ik kan. En dat is frustrerend.


Laatst las ik een artikel over mensen van mijn leeftijd die dezelfde klachten ervaren na een coronabesmetting. Hieronder werden reacties geplaatst als: dit zijn aanstellers, ze zijn gewoon niet gewend om te werken en ga zo maar door. Laten we elkaar toch in onze waarde laten. Ik wil deze klachten ook niet hebben, maar ik moet er wel mee leven.


Hopelijk gaan we snel terug naar een wereld waarin de genoemde woorden niet meer in ons dagelijkse vocabulaire voor komen.


Rianne Vos