Koopzondag

zo 23 mei 2021

We hebben op 18 mei wederom gesproken over de koopzondag in de gemeente Twenterand. Anderhalf jaar geleden heeft de raad besloten om een pilot te houden met koopzondagen. Niet in alle kernen. Op basis van opgehaalde resultaten van een burgerpeiling is destijds besloten om een zestal koopzondagen toe te staan in Vroomshoop en Westerhaar-Vriezenveensewijk. Vriezenveen en Den Ham deden niet mee met de pilot omdat uit de burgerpeiling bleek dat de inwoners van deze kernen niet enthousiast waren over koopzondagen. Vooral omdat de zondag door een aantal mensen in deze kernen als een rustdag wordt gezien. Daar waar de horeca wel open is in deze kernen en er ook gezwommen kan worden in Vriezenveen, was het teveel gevraagd om hun ondernemers een zestal koopzondagen per jaar te gunnen. Jammer want hierdoor is er een ongelijk speelveld ontstaan binnen de gemeente Twenterand. En dit steekt de ondernemers in Vriezenveen en Den Ham.

Dit hebben ze recent ook aangegeven in een enquête. Ondernemers in Vriezenveen en Den Ham willen dezelfde rechten hebben als ondernemers uit de andere kernen en dit is natuurlijk een zeer logische wens. Verder kwam uit deze enquête naar voren dat een bedrijf als Löwik (Vriezenveen) iedere zondag open wil. De meubelzaak Löwik heeft een regionale uitstraling en moet concurreren met meubelzaken uit onder andere Almelo waar de meubelzaken gewoon iedere zondag open zijn. Juist de zondag is voor veel mensen een uitgelezen dag om naar meubels te kijken. Willen we ons vestigingsklimaat verbeteren, en niet de kans lopen dat we een bedrijf als Löwik op termijn verliezen aan een meer ondernemersvriendelijke gemeente, moeten wij Löwik tegemoet komen in hun wens om op zondag open te zijn. Wanneer mensen die bij Löwik meubels hebben gekocht een waardebon zouden krijgen van een andere ondernemer uit Twenterand, kunnen andere ondernemers hier ook van profiteren.

Ook kwam uit de enquête naar voren dat de supermarkten in onze gemeente iedere zondag open willen. Ook een logische wens omdat in al onze omringende gemeentes de supermarkten iedere zondag open zijn. In Hardenberg, Almelo, Hellendoorn en Wierden. Het is dan vreemd om als gemeente dit niet toe te staan aan onze supermarkten. Dit is niet goed voor het vestigingsklimaat en voor de lokale economie, omdat het geld dan uitgegeven wordt in andere gemeentes terwijl we allemaal opgeroepen zijn, met name in de deze coronaperiode, om lokaal te kopen. Alle andere branches vinden zes koopzondagen per jaar voldoende en deze worden dan met name gehouden in de periode voor erkende feestdagen en andere 'feestdagen' als Moederdag, Vaderdag, Valentijnsdag enzovoorts. Het zorgt voor extra omzet.

De PVV Twenterand zal dan ook een motie indienen op de eerstvolgende raadsvergadering waarin we voorstellen dat Löwik en de supermarkten in alle kernen op zondag open kunnen, en de andere winkels (in alle kernen) zes keer per jaar een koopzondag mogen organiseren. Goed voor de lokale economie, goed voor het vestigingsklimaat en we spelen hiermee in op maatschappelijke ontwikkelingen die niet meer terug te draaien zijn. Plus, veel ondernemers kunnen vandaag de dag wel wat extra omzet gebruiken!

Erik Veltmeijer

PVV Twenterand.