Het bodemleven

do 20 mei 2021

Langs de Fortwijk worden enkele weilanden omgetoverd tot bouwland. Allereerst is gras dood gespoten (ik ben daar geen fan van, maar ik ben ook geen boer). Daarna is de grond geklepeld, een manier om de bovenlaag fijn te hakselen. Vervolgens is de grond ook nog diep bewerkt, om de doorlaatbaarheid van de bodem te verbeteren. Kortom, de boer doet zijn best er vruchtbare grond van te maken. Echter, vanaf het moment van klepelen, verschijnen er vogels om alle beschikbaar gekomen voedsel op te nemen. Elke dag lijken het er wel meer.

Hoe al die vogels weten, dat ze nu even aan de Fortwijk moeten wezen? Over welke communicatie middelen beschikken vogels? Kraaien, kauwen, ooievaars, meeuwen, spreeuwen, gele- en gewone kwikstaarten en kieviten. Het ziet er “zwart” van de vogels.

De boer sprak ook al zijn verbazing uit toen ik even een praatje met hem maakte.

Zijn alle ooievaar van heel Overijssel hier? Hij had er wel 27 geteld. Maar ik denk dat nog niet eens alle ooievaars van Twenterand aanwezig waren.

Onder een grasmat waar enkele jaren geleden nog koeien graasden, bevindt zich wat we noemen bodemleven, een rijk bodemleven mogen we wel zeggen. Al die vogels lopen daar niet voor de fun hé, moet je kijken wat een mooi nieuw landschap. Nee, die vogels lopen daar vanwege het beschikbaar komen van voedsel. Het is een tijdelijke grote gratis snackbar van pieren, larven en emelten.

Uit onderzoek is bekend dat weidegang van koeien tot een toename van vijf keer zoveel bodemleven leidt. Bij verhalen over verdroging en klimaatverandering mis ik vaak de aandacht voor een gezonde bodem. Uiteindelijk eten niet alleen de vogels van het bodemleven, maar ook wij eten direct of indirect van wat de bodem opbrengt.

Grondwaterstand, droogte, gewassen, bodemstructuur en regenwormen hebben een directe relatie.


Harm Jan Kerssies

Hammer Vogelwacht

contact: natuurkijk@gmail.com