"Een eigen kapsalon, dit was still my dream”, aldus Anja Slaghuis, de nieuwe eigenaresse van Salon 664. Voorheen kapsalon Zwak in Vriezenveen.
"Een eigen kapsalon, dit was still my dream”, aldus Anja Slaghuis, de nieuwe eigenaresse van Salon 664. Voorheen kapsalon Zwak in Vriezenveen. FG Kayim

Kapsalon Zwak is nu Salon 664

di 25 mei 2021

In Vriezenveen aan Westeinde 664 staat een pand waar de heer Jan Johannes Zwak in 1937 begonnen is als kapper in dit pand. Deze kapsalon bestaat nog steeds.

Voor de mannen was naar de kapper gaan vroeger een uitje. Alle nieuwtjes uit het dorp kwamen in de kapsalon aan de orde en werden dan weer verspreid. Het was een sociale happening om even naar de kapper te gaan. Dit was ook het geval bij Kapsalon Zwak. Helaas kwam Jan Johannes Zwart al op jonge leeftijd te overlijden. De kapperszaak werd overgenomen door de dochter Gerda, die samen met haar man de kapsalon runde onder de naam Kapsalon Zwak. Gerda Nooteboom-Zwak runde de damessalon en haar man Henk Nooteboom de herensalon. Toen moeder Zwak kwam te overlijden wilde dochter Gerda de kapsalon niet overnemen. Dochter Janneke besloot dit wel te doen en met succes.

Toch het kappersvak in

Janneke Zwak was 24 jaar toen ze de kapsalon Zwak ging runnen. Janneke had eerst de kweekschool afgemaakt en besloot toen alsnog een kappersopleiding te volgen. Janneke Zwak is een gedreven vakvrouw, die de kapperszaak 46 jaar lang vol passie heeft geleid. Janneke had drie personeelsleden in dienst. Kapsalon Zwak was en is een begrip in Vriezenveen. De zeventigjarige Janneke was nog lang niet van plan om te stoppen met haar kapsalon ondanks haar leeftijd. Maar vanwege gezondheidsredenen moest ze er toch een punt achter zetten.


Janneke wilde graag dat haar kapsalon toch door bleef gaan en zocht contact met Anja Slaghuis, één van de vroegere werknemers. “Ik werd door Janneke benaderd en heb er niet lang over nagedacht. Een eigen kapsalon, dit was still my dream”, aldus Anja.


Kapsalon Zwak wordt Salon 664

Anja koos ervoor om de kapperszaak een nieuwe naam te geven. Zwak werd Salon 664. “Deze naam is gerelateerd aan het huisnummer 664. Zo is de naam van de zaak bij mij ontstaan. Een nieuwe naam, een nieuwe start met respect naar de familie Zwak toe”, legt Anja uit. “Ik ga in eerste instantie ook alleen de zaak runnen en dat is wel een uitdaging”.


Terug op de oude plek

Anja Slaghuis zit vanaf haar zestiende al in het kappersvak. “Ik ben al 39 jaar werkzaam als hairstylist. Ik heb bij Janneke het vak geleerd in kapsalon Zwak. Ik ben bij haar zeven jaar in dienst geweest. Dit was een leuke en fijne tijd. We gingen toen met grote regelmaat naar cursussen en volgden kleurtrainingen“.

Anja heeft daarna zeven jaar Scissors hairstyling gerund en is vanaf 1 april 2000 in dienst gekomen bij Monique Haar en Make-up in Almelo. Waarvan acht jaar onder Monique ter Halle. Na een overname daar was Anja op 1 april 2021 exact 12,5 jaar onder Isla Elyo (Bibob).


“En nu op 1 april ben ik weer terug op mijn oude plek in Vriezenveen bij Salon 664 aan

Westeinde 664. Het is een heerlijk vak. Om iets te creëren door te knippen, te kleuren en te stylen. Iets moois te maken, maar vooral bereiken dat de klant zich er fijn bij voelt. Dat maakt ons vak zo mooi en heel persoonlijk. Een prachtig vak hebben we!”, eindigt Anja dit gesprek.