Ans Naber: "In de buitenomgeving van de Koppel is voldoende te beleven".
Ans Naber: "In de buitenomgeving van de Koppel is voldoende te beleven". G. Brokelman

Coronatijd, een aparte tijd

di 18 mei 2021

Ook voor natuuractiviteitencentrum De Koppel was en is de ‘coronatijd’ een bijzondere tijd. “Als je terugkijkt was het een aparte tijd. Vorig jaar maart dacht je ‘het duurt nog maar een paar weken’, maar dat werden elf weken. Ik weet nog dat we vorig jaar op 1 juni, eerste pinksterdag weer open mochten. Er waren veel bezoekers. Na deze dag volgde een heel drukke zomer, we gingen langzamerhand weer naar het ‘normale’ leven en daarna toch weer een volledige lockdown”, vertelt Ans.

"Wij hebben niet stil gezeten, we zijn klaar voor de opening",


vertelt Ans enthousiast.. "We hebben sinds maart 2021 de expositie ‘Vogelschool' gereed”. Aan de wanden van het natuuractiviteitencentrum hangen schitterende doeken van 10 vogels, die te zien zijn in de omgeving van het Vechtpark. In de ruimte staan 10 panelen, die veel vertellen over de betreffende vogel. Zo zijn er wist-je-datjes, heeft elke vogel zijn eigen paspoort, is er een brief te lezen met een hartenkreet vanuit de vogel en zijn er QR-codes die verwijzen naar filmpjes. Op de eerste verdieping staan vier elektrospellen, met name leuk voor kinderen, die daar hun vogeldiploma kunnen halen. Voor het Vechtpark is een vogelkijkroute beschikbaar waarop ook te zien is welke vogels je tegen kunt komen in het Vechtpark. Deze route is ontwikkeld met hulp van vogelkenner Johan Poffers.


“We hebben sinds kort een ‘koffie to go’ loket. Deze is zolang onze locatie nog niet open is geopend tijdens de normale openingstijden. Hier wordt totdat wij weer open mogen ook de vogelkijkroute verstrekt”, vertelt Ans.


Startpunt Duurzaam

“Verder zijn we druk bezig geweest met een nieuwe tentoonstelling over duurzaamheid. Deze bezichtigd worden als we weer open mogen. Er is in Hardenberg al veel geregeld voor ‘duurzaamheid’.

De gemeente is bezig met grote projecten zoals windmolens, zonnepanelen etc. Maar er zijn ook nog heel veel inwoners die wel willen verduurzamen maar niet weten waar ze moeten beginnen. Sommige kleine dingen kunnen al helpen. Daarom is het Startpunt Duurzaam ontwikkeld”, vertelt Ans. Het Startpunt Duurzaam is laagdrempelig. Er worden duurzaamheidsgidsen opgeleid. Deze gidsen kunnen de bezoekers op weg helpen.

“Zij doen geen thuisbezoek. Dit Startpunt is een inlooppunt. Zij helpen je met de vervolgstappen die je eventueel kunt doen met betrekking tot duurzaamheid”.


Voldoende mogelijkheden

Ook al is het natuuractiviteitencentrum niet open, buiten zijn er veel ontspanningsmogelijkheden zoals een bezoek aan de Koppeltuinen en het blote voeten pad. "Ook is het dit jaar, net als andere jaren mogelijk om een kano te huren en de Vecht te bevaren. Een bezoek aan de buitenomgeving bij De Koppel is meer dan de moeite waard”, eindigt Ans het gesprek. U vindt De koppel aan de Vechtstraat 8 in Hardenberg. Voor informatie kijk op www.dekoppel.com. Op www.detoren.net. een uitgebreider artikel