Duurzaamheidsfonds geld?

di 18 mei 2021

Profiteren de inwoners van de gemeente Twenterand wel zoveel van de opbrengsten van Zonnepark Oosterweilanden als de gemeente vooraf heeft aangekondigd? Dat vraagt PVV Twenterand zich af na berichten in de media dat van die opbrengsten maar heel weinig bij de inwoners terechtkomt.

In oktober 2019 nam de gemeente Twenterand het Zonnepark Oosterweilanden in gebruik. De gemeente richtte daarvoor een zelfstandige BV op, met als doel om zowel de ontwikkeling als de exploitatie en de daaruit voortvloeiende opbrengsten uit het park in handen te houden. Bij de ingebruikname van het park maakte de gemeente bekend dat een deel van die opbrengsten via een duurzaamheidsfonds terugvloeit naar de inwoners van Twenterand. Dit om duurzaamheidsinitiatieven in de gemeente te stimuleren. Daarbij zou het gaan om zo’n 300.000 euro per jaar.

Later werd besloten om van de opbrengst jaarlijks 200.000 euro over te hevelen naar de exploitatie van het nieuwe zwembad, waarmee er nog zo’n 100.000 euro per jaar zou overblijven voor het duurzaamheidsfonds. Op 15 mei was in de Tubantia echter te lezen dat van die 100.000 euro een groot deel werd uitgegeven aan een medewerker milieuzaken en uitvoeringskosten. Inwoners die willen verduurzamen moeten daardoor toch nog 65 procent van de kosten zelf betalen.


Waar gaat geld duurzaamheidsfonds naar toe?

De PVV wil nu van B&W weten hoeveel geld er nu werkelijk overblijft voor de inwoners en of dat nog wel in verhouding staat tot de vooraf gewekte verwachtingen. De fractie vreest dat het resterende bedrag te klein is om nog te kunnen spreken van een duurzaamheidsfonds en vindt dat, als er werkelijk zo weinig geld naar de burgers gaat, de gemeente de tekst op de gemeentelijke site moet aanpassen.


Onvolledige en onjuiste informatie

Daarnaast vraagt de PVV aan B&W of zij vinden dat de gemeenteraad op basis van onvolledige en onjuiste informatie een besluit heeft genomen over het duurzaamheidsfonds, of op zijn minst op het verkeerde been is gezet.

Tot slot wil de PVV fractie weten hoe het college ervoor gaat zorgen dat de inwoners wel bij de gemeente kunnen aankloppen wanneer zij bijvoorbeeld hun huis willen isoleren.