Meidoornhagen

wo 12 mei 2021

Op dit moment bloeien hier de meidoorns. Een doornige struik die waarschijnlijk bij velen wel bekend is. Vooral in volle bloei met de schitterende sterk geurende witte bloemen. Jammer genoeg ziet men de struik weinig in tuinen waar ze onder andere als heg heel bruikbaar is. De meidoorn wordt en werd namelijk veel als haag gebruikt. Vooral om percelen van elkaar te scheiden.

De maasheggen in Noord Brabant zijn erg bekend. Maar ook dichter in de buurt, langs de IJssel, ziet men veel meidoornhagen. In onze omgeving komen ze nog voor, bijvoorbeeld in het Reggedal bij Hancate en Archem/Eerde. En rondom de Engbertsdijksvenen zijn hier en daar haagjes van meidoorn aangeplant. Sommige worden elk jaar keurig onderhouden, andere worden schromelijk verwaarloosd. Ze groeien dan uit tot dichte ondoordringbare hagen van ongeveer 2,5 meter hoog. Op een gegeven ogenblik nemen ze zoveel licht voor het gras weg, dat het hinderlijk gaat worden. Dan worden ze vaak rigoureus gesnoeid.

Ook in houtwallen langs wegen in ons buitengebied zijn ze frequent aangeplant.

Dit als onderdeel van een gevarieerd aantal struik/boomsoorten in zo'n houtwal.

En ook in zogenaamde compensatie bosjes bij ruilverkavelingen, waarbij de verdwenen bomen en struiken weggehaald worden voor grotere, efficiƫnte percelen.

Het verdwenen hout wordt dan gecompenseerd in bosjes met open plekken en struweel, waaronder de nodige meidoorns.

Het landschap wordt door de meidoorn fraaier. Vooral voor vogelsoorten is deze struik ook aantrekkelijk als broedplek, maar ook als voedselstruik. De rode meidoornbessen / vruchten kunnen zowel rauw als gekookt, ook door ons, gegeten worden. Ze hebben een fijne smaak. Ze zijn zoet en licht sappig. Goed te gebruiken in toetjes/desserts. Gekookt goed te gebruiken in taarten. De vruchten kunnen ook gedroogd worden.

Contact: natuurkijk@gmail.com

Herman Stevens

KNNV afdeling Vriezenveen