Terugkeer van de wulpen

di 11 mei 2021

Na een succesvol wulpenjaar 2020 aan de Fortwijk was het afwachten welke paren zich weer zouden melden in 2021. Vijf wulpenparen hebben vorig jaar een broedpoging gedaan tussen Tonnendijk en Hammerdijk. Vier broedparen kregen jongen en zeker drie paar brachten vliegvlugge jongen voort. Bijzonder is dat de vrouwtjes gewoonlijk al voor het vliegen van de jongen naar de Waddenzee vertrekken. De mannetjes houden de wacht tot de jongen op eigen benen kunnen staan en hoogte kunnen houden op eigen vleugels. Dat is nog eens een mooie onderlinge taakverdeling!


Naar het schijnt trekken wulpen in de wintermaanden niet als paar op. Het Waddengebied is voor wulpen wel een prachtig overwinteringsgebied. Maar als het dan weer voorjaar wordt, zouden wij zeggen, dat het weer begint te kriebelen. De mannetjes gaan als eerste naar hun broedgebied. Enkele dagen zie je ze daar alleen rondstappen, maar al snel verschijnen ook de vrouwtjes weer in hun broedgebied. Dat tien wulpen los van elkaar de winter doorbrengen en zich dan alle tien weer melden rechts of links van de Fortwijk, het blijft een wonder.

En ja, ze zijn er weer alle tien. Op vrijwel dezelfde plek vanaf de Tonnendijk ligt een nest met vier wulpeneieren. Halverwege de Fortwijk ligt in het perceel naast het nest van vorig jaar een nest met vier eieren en achter de kalvermesterij ligt een nest op pakweg 150 meter van de plek van vorig jaar. Achter aan de Fortwijk liggen twee nesten op vrijwel dezelfde plaatsen als vorig jaar. Daarmee hebben alle vijf broedparen die hier vorig jaar hebben gebroed, opnieuw een broedsel met eieren. Eieren van het zelfde wulpenpaar zijn jaren achter elkaar duidelijk te herkennen aan het kleurpatroon. Natuur is een ingenieus en complex systeem, waar we als buitenstaanders naar kijken, maar begrijpen en doorgronden is iets totaal anders.


Harm Jan Kerssies,

Hammer Vogelwacht

contact: natuurkijk@gmail.com