Er is besloten om cliënten niet te isoleren tijdens de lockdown.
Er is besloten om cliënten niet te isoleren tijdens de lockdown. G. Brokelman

Huize De Eik in coronatijd

di 4 mei 2021

“We zijn erg blij dat we het coronavirus buiten onze woonlocatie hebben weten te houden",


laat Mariëlle Visser, pr & communicatie medewerker van Huize De Eik in Slagharen weten. "We realiseren ons, dat dit deels geluk is maar ook zeker toe is te schrijven aan de professionele wijze waarop personeel en familie is omgegaan met het coronabeleid”.


“Tijdens de eerste lockdown hebben we in overleg besloten om cliënten niet te isoleren in hun appartement in verband met mogelijke eenzaamheid. Wel hebben we ervoor gekozen om de grote eetzaal in te richten in vaste tafelgroepjes om de 1,5 meter zo goed mogelijk te kunnen waarborgen. Het was belangrijk om ook de familie te betrekken in deze periode. Daarom zijn zij wekelijks via e-mail geïnformeerd. Een familielid gaf aan trots te zijn dat er geen corona in Huize de Eik is geconstateerd en zei blij te zijn dat moeder in de huiskamer kon blijven en niet geïsoleerd hoefde te worden”.


Om toch contact mogelijk te maken hebben de bewoners, onder begeleiding van het personeel, intensief gebruik gemaakt van beeldbellen. Ook werden zogenaamde ‘raamcontacten’ gefaciliteerd.

Families gingen buiten op het terras zitten met hun eigen thermoskan koffie en de bewoner zat binnen aan de andere kant van het raam met een kop koffie. Rondom de vijver in de voortuin van Huize de Eik werden gezellige zitjes gemaakt zodat bewoners daar met hun familie kon zitten.


Tweede lockdown

“Tijdens de tweede lockdown zijn we overgegaan naar twee vaste bezoekers per cliënt om besmetting met corona zo goed mogelijk te voorkomen”, vertelt Kathalijn Renema, wijkverpleegkundige.


Preventief besmet verpleegd

Tessa Bouwhuis, één van de zorgverleners laat weten dat ze heel bang was dat ze zelf het virus zou kunnen verspreiden in Huize De Eik. Soms moest er preventief besmet verpleegt worden, dit was erg warm en benauwd. Ze vertelt dat de bewoners er goed doorheen zijn gekomen. Soms zag ze emotionele taferelen van familie en dat raakte haar.


Verrast

Mariëlle Visser tot slot: "We zijn erg verrast door de vele lieve initiatieven vanuit Slagharen en omgeving, van kaarten tot tekeningen. Groepjes zangers die spontaan kwamen optreden in de tuin, familie die filmpjes hadden opgenomen om hun dierbaren een hart onder de riem te steken, raamclowns die de boel een beetje kwamen opvrolijken, traktaties en bloemen die spontaan werden gebracht.

Het was echt overweldigend en daarvoor willen wij alle kinderen, bewoners en middenstand van Slagharen en omgeving heel hartelijk bedanken. Het heeft ons heel erg geholpen!”.