Janny van den Broek is uitvoerende van het project.
Janny van den Broek is uitvoerende van het project.

Samen voorlezen tegen eenzaamheid

di 4 mei 2021

In Dedemsvaart komt een groep van zo’n 8 vrijwilligers bij oudere mensen thuis om voor te lezen. Corona gooit nu even roet in het eten, maar niet voor lang als het aan Janny van den Broek van Bibliotheek Hardenberg ligt. ‘Dit project haalt ouderen echt uit hun isolement en dat is nu des te hard nodig.’

‘Samen VoorLezen’ is de naam van het project van Bibliotheek Hardenberg. Samen VoorLezen zet voorlezen in als middel om ouderen uit hun sociaal isolement te halen. Een groep vrijwilligers komt bij deze mensen thuis om een uur samen te lezen. Janny van den Broek is uitvoerende van het project en samen met twee collega’s betrokken geweest bij de implementatie ervan. "Het idee ontstond een paar jaar geleden", vertelt Janny. ‘We hadden al de Voorleesexpress, een project waarbij vrijwilligers bij kinderen van 2 tot 8 jaar thuis komen om voor te lezen. Met als doel de taalontwikkeling te stimuleren en de leescultuur thuis te verbeteren. Hoe mooi zou het zijn als we dit ook voor ouderen konden aanbieden? Voortbordurend op dit format en met wat inspiratie van een soortgelijk project in een andere bibliotheek hebben we toen Samen VoorLezen ontwikkeld.


Hoe gaat dat voorlezen nu in zijn werk? Ga je bij iemand op de bank zitten met een zelf uitgekozen boek en lees je een uur voor? Janny legt het uit. ‘Als we een aanmelding hebben, zoek ik eerst naar de juiste match tussen voorlezer en degene die wordt voorgelezen. Soms hebben mensen zelf al bepaalde voorkeuren. Is de match gevonden? Dan ga ik de eerste keer mee op huisbezoek. De volgende keren komt de vrijwilliger dan op afspraak eens in de week langs bij de oudere. Samen kiezen ze uit wat ze gaan lezen. Dat kan een krantenknipsel zijn, een verhaal of een gedicht. Maar dus ook plaatjesboeken met wat stukjes tekst. Het gaat niet alleen om het lezen. Belangrijker is de interactie, het contact. Als je samen een boek over het Koningshuis bekijkt, komen de verhalen al snel los. Dat is het leuke eraan.' Meer weten? Kijk op www.bibliotheekhardenberg.nl.