Gedichten, beelden van een herdenking van de gevallenen op het Vredesplein en het taptoe signaal van trompettist Johan Vos.
Gedichten, beelden van een herdenking van de gevallenen op het Vredesplein en het taptoe signaal van trompettist Johan Vos. ERWIN HEUVER

Video ‘Hun offers voor onze vrijheid'

ma 3 mei 2021

Het 4 mei comité Vroomshoop en de creatieve Hammenaar en oud-Vroomshoper Dennie van Dijk hebben elkaar opnieuw gevonden in een bijzondere productie.

In april 2018 werd door Dennie van Dijk de indrukwekkende documentaire ‘Een ware bevrijding' gemaakt, waarin zeven oud-gegijzelden vertelden over de bevrijding van Vroomshoop op 5 april 1945. Nu worden de achtergronden van een aantal oorlogsgraven in Vroomshoop, Den Ham en Geerdijk in de video 'Hun offers voor onze vrijheid' nader in een film belicht. Dat gebeurt door de zes leden van het 4 mei comité Vroomshoop, die op de in totaal 15 oorlogsgraven een roos neerlegden. Daarnaast werden op het Vredesplein in Vroomshoop rozen gelegd bij de herinneringsplaquette, die onder meer de namen bevat van de drie Vroomshoopse Indiëgangers Albert van Dijk, Jan Vaartjes en Hendrikus de Vries. Een roos werd ook neergelegd bij het onlangs geplaatste herinneringssteentje van Geert Mulder aan de Hammerweg in Vroomshoop. Geert Mulder is omgekomen in het Duitse werkkamp Neuengamme bij Hamburg en heeft geen eigen graf gekregen. De video ‘Hun offers voor onze vrijheid' is op Youtube te zien, via de Facebookpagina van het 4 mei comité Vroomshoop en website www.4meicomite-vroomshoop.nl.

Afbeelding