Vrijheid

ma 3 mei 2021

Kunt u ons nog vinden in De Toren van Twenterand? Eerst vond u ons rechts bovenin, met foto. Nu moet u ons uiterst links zoeken, zonder foto. Zonder dat we van politieke kleur zijn verschoten, voor zover ik weet.

De columnisten van de rubriek ‘Op het Twente’randje’ zijn nu letterlijk op het randje beland. Nog even, en we kukelen over de rand. Hebben we ons te veel vrijheid veroorloofd?

En hoe gaat het met u, in coronatijd?

Heeft u zich te veel vrijheid gepermitteerd?

We gaan immers al meer dan een jaar gebukt onder het juk van het coronavirus. We zijn al heel lang een stuk van onze vrijheid kwijt.

De overheid legt ons allerlei beperkingen op, de avondklok was maandenlang ons kompas.

Velen van ons houden zich netjes aan de regels, soms uit angst, vaak uit plichtsbesef. Maar sommigen lappen de regels aan hun laars, ze voelen zich in hun vrijheid beknot.


Gisteren was het 4 mei. Toen herdachten we alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen daarna, waarbij ons land betrokken was. Ook hun vrijheid werd beknot, veel meer dan dat, het kostte hen het leven.

Onze beperkte vrijheid staat in geen verhouding tot het leed dat hen overkwam. In tegenstelling tot hen mogen wij op 5 mei, maar feitelijk elke dag, onze vrijheid vieren.


Wilt u voelen hoe het is om niet vrij te zijn? Stap dan vandaag snel op de fiets, en rij langs de Memory Route in Vroomshoop.

Op deze route staan 30 informatiepanelen, die een beeld geven van de lokale geschiedenis van oorlog, verzet, verraad en bevrijding.

Na 5 mei vervangt het 4 mei comité de panelen door markeringspalen, en kan de informatie via QR-codes worden opgehaald.

Grote kans dat uw definitie van vrijheid na uw rondrit zal zijn veranderd.

En grote kans dat onze groep columnisten zich niet druk gaat maken over de plek in De Toren. Want we zijn vrij om te zeggen wat we willen.



Klaas Dragt