Ruim baan voor fietsers

ma 3 mei 2021

Nederland is hét fietsland van de wereld. Dat blijkt uit cijfers die de Fietsersbond en Beslist.nl enkele jaren terug op een rij hebben gezet. Nergens vind je relatief gezien zoveel fietsfans bij elkaar: op 17 miljoen Nederlanders zijn er 22,5 miljoen fietsen. Bijna een kwart van onze dagelijkse verplaatsingen leggen we per fiets af, in totaal zo’n 15 miljard kilometer per jaar, verdeeld over 250 tot 300 fietsritten per hoofd van de bevolking. Vooral in studentensteden als Utrecht, Amsterdam en Groningen is het druk op de fietspaden. Tijdens de ochtendspits zijn er zelfs meer fietsen op de weg dan auto’s. Steeds vaker zijn dat ook e-bikes en speed pedelecs.


Een jaar geleden kwam het nieuws naar buiten dat elektrische fietsen al goed waren voor bijna 70 procent van de totale omzet van de Nederlandse fietsenbranche. Dat was vóór de coronacrisis, die de e-bike nog populairder heeft gemaakt dan ze al was. Uit angst om met het virus besmet te worden, zijn steeds meer mensen de bus en trein gaan mijden. In plaats daarvan pakken ze de elektrische fiets. Dat is vaker mogelijk dan je op het eerste gezicht zou denken: in ons land bedraagt de gemiddelde afstand voor woon-werkverkeer maar zo’n 15 kilometer. De tijd dat de e-bike nog als ‘bejaardenbrommer’ werd gezien, is voorgoed voorbij.


Dat fietsen zo populair is, is goed te begrijpen – en dat ligt niet alleen aan ons vlakke land. Wie fietst, bespaart op de kosten van een auto. Daar komt bij dat fietsen gezond is, voor lijf en leden. Fietsende werknemers zijn fitter, blijer en ook nog eens productiever, zo blijkt uit onderzoek. Verder dragen fietsers bij aan een beter milieu: anders dan de heilige koe stoot het stalen ros geen CO2 uit. In straten waar minder auto’s rijden, is het bovendien stiller. En voordat we het vergeten: fietsen is plezierig. Zo beschouwd kun je Adam Opel – inderdaad, de man achter het Duitse automerk – alleen maar gelijk geven. Hij zei eens: ‘Bij geen andere uitvinding is het nuttige zo innig verbonden met het aangename als bij de fiets.’ Daarom doen rijk, provincies en gemeenten er goed aan om fietsers ruim baan te geven. Verleid de autoforens vaker de fiets te pakken, ook na de coronacrisis! Dat zou helemaal passen in de lange Nederlandse fietstraditie. Menig politicus geeft trouwens al het goede voorbeeld, zoals Mark Rutte met zijn intussen bekende KOGA F3.