Deze foto laat de Schoolstraat zien, daar waar de provincie nog voor de zomervakantie herstelwerkzaamheden wil uitvoeren, omdat de situatie daar “zeer ernstig” is.
Deze foto laat de Schoolstraat zien, daar waar de provincie nog voor de zomervakantie herstelwerkzaamheden wil uitvoeren, omdat de situatie daar “zeer ernstig” is. De Toren

Klaar met getreuzel en onduidelijkheden

zo 25 april 2021

GemeenteBelangen Twenterand is klaar met het ‘eeuwige’ getreuzel en onduidelijkheden van de provincie Overijssel richting aanwonenden van kanaal Almelo-De Haandrik met schade aan hun woningen. GBT legde via een voorstel in de gemeenteraad een vijftal eisen op tafel, waarmee het college van burgemeester en wethouders naar Zwolle moet.

Afhankelijk van wat de provincie ermee doet wordt een gang naar de rechter overwogen. Twee weken geleden gaf GBT in een debat al aan dat de corona maatregelen door de provincie onterecht werden gebruikt om de enorme vertraging van de taxaties en huisbezoeken te verklaren.

“Want volgens de richtlijnen van het RIVM was er geen enkele belemmering dit alles voortvarend op te pakken”, aldus fractievoorzitter Marcus Elzinga namens GBT. Het was de opmaat van een voorstel met een eisenpakket, want de diplomatieke weg levert te weinig op voor de aanwonenden van het kanaal. GBT stond in de gemeenteraad niet alleen. Het voorstel werd dinsdag 20 april mede ingediend door de PVV, VVD en PvdA/GroenLinks. Na een schorsing steunde het CDA het voorstel alsnog, terwijl ChristenUnie en SGP tegen stemden. Open einden kunnen voor ongewenste nasleep zorgen De provinciale schaderegeling kent enkele nare open einden, die kunnen zorgen voor een ongewenste nasleep voor aanwonenden. Deze open einden zijn onder meer een belasting op de schade-uitkering als deze boven het belastingvrije vermogen komt en het opeisen van de schade-uitkering door schuldeisers, hetgeen gebeurde bij de toeslagenaffaire. Een raadsmeerderheid wil dat de provincie dit onderzoekt en vervolgens met een eenduidige oplossing komt richting aanwonenden van kanaal Almelo-De Haandrik.

Een andere eis is dat de schade wordt getaxeerd inclusief de fundering van de woningen en dat gestopt wordt met alleen zichtschade op te nemen in taxatierapporten. De provincie zegt dat te doen, maar veel aanwonenden zagen het tegendeel bij de taxatie van de schade van hun eigen woning. Second opinion volledig voor rekening provincie Ergernis aan de schaderegeling is daar waar vermeld staat dat aanwonenden 50% zelf moeten ophoesten voor een contra expertise c.q. second opinion. De meerderheid van de gemeenteraad wil dat de provincie als eigenaar van het kanaal én opdrachtgever van de werkzaamheden dit volledig voor haar rekening neemt. “Inkomen of vermogen doen er niet toe. Hier geldt dat iedereen gelijk behandeld moet worden, want niemand heeft om schade aan de woning gevraagd”, aldus de fractievoorzitter namens GBT. Tot slot wil de Twenterandse gemeenteraad in meerderheid dat nieuwe schademeldingen aan panden vanaf 16 juni 2020 (exclusief nieuw aangekochte panden), die door de provincie nu uitgesloten worden via de schaderegeling, alsnog in aanmerking te laten komen voor de schaderegeling. Het kanaal is immers nog niet hersteld en de schade duurt nog steeds voort, zo blijkt uit documenten.