Bermen project

vr 23 april 2021

Al vroeg in het voorjaar begin ik met het jaarlijkse inventarisatieprogramma voor ons bermenproject Schottenweg-Oosterveenweg. Een project, uitgevoerd samen met het waterschap Vechtstromen en de gemeente Twenterand.

Met nog relatief kort gras, kunnen met name vogelmelk en hemelsleutel, die het beide hier nog redelijk goed doen, het best worden geïnventariseerd. Zij steken dan af, vogelmelk donker en hemelsleutel lichter, tegen de andere vegetatie. Die vroege start zou niet nodig zijn als deze soorten jaarlijks volop bloeien, maar het vervelende is dat ze dat niet altijd doen! Tijdens deze vroege inventarisatierondes vallen ook andere zaken beter op! Je durft bijna niet meer in de berm te lopen omdat deze vergeven is van de hondenstront.

Vermesting door stikstofdepositie is een probleem om verdere verschraling te bewerkstelligen, daarbij komt nog de nodige poep. De Oosterveenweg en Schottenweg worden in steeds grotere mate honden uitlaatgebied: het is er namelijk nog steeds mooi! Opruimen van die poep door de hondeneigenaar is toch een kleine moeite! Al inventariserend of gewoon wandelend kijk ik ook regelmatig naar het 'Veenschap'.

Een cultuurhistorische slagenlandschap, buiten de grote Vriezenveense ruilverkaveling (1954-1967) gebleven. Ooit behoorde het gehele Veenschap tot de Ecologische Hoofd Structuur (EHS), daarna door Bleker om zeep geholpen. Dan doet het pijn te zien dat door de jaren heen heel "stiekem" steeds stukjes van het unieke karakter van het oude slagenlandschap verdwijnen. Dit door o.a. ophogen van gronden, het aaneensluiten van karakteristieke smalle percelen, verdiepen slootjes, draineren, het tot full speed grasland en bouwland maken met monoculturen van raaigras en maïs. Heel jammer!

Ik weet nog hoe het er vroeger uitzag (“langs het tuinpad van mijn vader”). De tijdgeest wordt dat ook wel genoemd!

Johan Niphuis

KNNV afd. Vriezenveen contact: natuurkijk@gmail.com