100 keer NatuurKijk

di 20 april 2021

Een jubileum voor deze rubriek in de Toren van Twenterand. De 100e NatuurKijk! 100 weken aan een stuk hebben we geschreven over de ons omringende natuur en over milieukwesties dicht bij huis. Een onuitputtelijke bron van verwondering en genot, maar ook van ongerustheid en ergernis.


We zijn een groep schrijvers van KNNV, de Hammer Vogelwacht, Milieuraad Den Ham-Vroomshoop en Bijenvereniging. We proberen in 1800 lettertekens afwisselende, leesbare stukjes te maken die u hopelijk aanspreken.

Die afwisseling vertaalt zich in stukjes over uiteenlopende onderwerpen. Van lelieteelt tot paddentrek, van boerenlandvogels tot plasdras-gebieden en van Natura 2000 tot bijenkasten of bomen planten. We bespraken allerlei milieu-onderwerpen: waterverspilling, bodemverdichting, zwerfafval, bestrijdingsmiddelen, droogte en insectensterfte.

Er was ook aandacht voor allerlei fascinerende natuurfenomenen zoals ijshaar of wespengallen. En een lange stoet dieren en planten kregen hun 15 minutes of fame: uilen, raven, dassen, kieviten, wulpen, patrijzen, ooievaars, kraanvogels, hoornaars, wespen, muggen, vlinders, brandnetels, bieslook, hulst en vliegenzwammen, tot mieren en pissebedden aan toe.


Dank aan onze schrijvers Wim Hilderink, Johan Niphuis, Harm Jan Kerssies, Herman Stevens, Gerrit Kollenstaart, Peter Jansen, Geert Euverman en Harriƫt Snippe. Het coƶrdinerende werk van Herman Stevens verdient een extra vermelding. We danken ook de Toren van Twenterand voor de prettige samenwerking. We hopen met zijn allen nog jaren door te kunnen gaan.


En er is ook ruimte voor u, lezer. Heeft u naar aanleiding van onze stukjes een reactie, een suggestie, een aanvulling of een vraag? Uw reacties zijn van harte welkom. Stuur ze naar het onderstaande adres.


Veel leesplezier gewenst de komende jaren!

contact: natuurkijk@gmail.com