Vragen over Gezondheidsbeleid

di 20 april 2021

ChristenUnie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W gemeente Twenterand over het gezondheidsbeleid in relatie tot het nationale Preventieakkoord en GGD-onderzoek in de gemeente Twenterand.

De ChristenUnie heeft naar aanleiding van een artikel dat op 13 april verschenen is in De Tubantia onder de titel: 'Corona-onderzoek GGD: Twentse jongeren bewegen minder, eten ongezonder en drinken vaker alcohol' een aantal vragen aan het college. Herkent en erkent de gemeente dat de uitkomsten in dit onderzoek ook van toepassing is op jongeren in Twenterand? Heeft het college naar aanleiding van dit artikel acties ondernomen? Graag een toelichting op deze keuze, ook als er geen acties zijn ondernomen. Er is een preventieakkoord opgesteld door een 70-tal partijen waarbij de VNG ook een van de ondertekenaars is.


Maatschappelijke partijen

Ten aanzien van het preventieakkoord vraagt de ChristenUnie zich af of de Gemeente Twenterand invulling aan dit preventieakkoord geeft en welke maatschappelijke partijen hierbij worden betrokken door de gemeente Twenterand. Ook zouden ze hiervan graag een toelichting ontvangen of hier wel of geen invulling aan wordt gegeven.


Wordt het preventieakkoord onderdeel van het gezondheidsbeleid in Twenterand?

Maakt de gemeente Twenterand aanspraak op het uitvoeringsbudget dat VNG ter beschikking stelt voor het preventieakkoord en waarvoor gemeenten zich in kunnen schrijven tot 1 mei 2021? Gaat de gemeente het preventieakkoord, als dit in Twenterand wordt ingevuld, doorvoeren in het nieuwe gezondheidsbeleid van de gemeente Twenterand voor 2022 en verder? Neemt de gemeente de door VNG benoemde aanvullende problematieken, zoals armoede, schulden en eenzaamheid mee in de invulling van dit preventieakkoord?


Acties

In het huidige gezondheidsbeleidsplan 'Krachtige Coalities 2016-2021' staan in artikel 2.2.2. de volgende acties benoemd: Uitvoeren armoedebeleid (ook voor ouderen); Uitvoering Lang Gezond - deelnemen vitaal Twente; Speerpunt eenzaamheid onder de aandacht brengen bij relevante partners in het maatschappelijk veld en een aanpak stimuleren; GGD Twente verzoeken om de scores van ouderen in de gezondheidsmonitor toe te lichten en te onderzoeken op verbindingen met andere scores.