Afbeelding

De beste stuurlui

wo 1 februari 2023

Er stonden eens twee beste stuurlui aan de wal van het Suezkanaal. Met gefronste wenkbrauwen sloegen ze het maritieme drama gade dat zich voor hun ogen voltrok. “Tja, overdwars past ie er natuurlijk niet door”, zei stuurman nummer één. “In de achteruit met dat ding: zoals ie erin kwam moet ie er ook weer uit kunnen”, antwoordde nummer twee. Ondanks de aanwijzingen van de stuurlui duurde het zes dagen voordat de specialisten van Boskalis de Ever Given hadden vlot getrokken.


Die beste stuurman zijn we allemaal wel eens. Vooral als het over sport gaat steken we onze mening niet onder stoelen of banken: “Weghorst in Oranje!”, “Verstappen had die eerste plek nooit terug moeten geven aan Hamilton” of “Met een zwaarder verzet had Van der Poel de Ronde van Vlaanderen opnieuw op zijn naam geschreven, dan was die Deen er nooit meer aan gekomen”.


Deze voorbeelden kunnen nog afgedaan worden als koffiepraat. Het ongevraagde en vaak dwingende advies van de beste stuurman wordt al wat moeilijker verteerbaar wanneer een leek een vakman de maat neemt. Zo is een politicus in Nederland anno 2021 niet te benijden. Elke notitie, telefoontje of gesproken woord moet aan 17 miljoen stuurlui verantwoord worden. De volksvertegenwoordiger verandert langzaamaan in een volksverantwoorder. En zo hebben we als stuurlui een mening over de politie, ons onderwijs, de zorg en bijvoorbeeld de jeugd van tegenwoordig. We hebben meteen ons woordje klaar. Maar hoe is dat voor degene die ongevraagd al deze (uiteenlopende) adviezen op zijn of haar bordje krijgt?


Schoenmaker blijf bij je leest. Om betrokken te zijn op de ander is vertrouwen, zelfbewustzijn en bescheidenheid nodig. Misschien moeten we wel eerst kritisch naar onszelf kijken voordat we naar een ander kijken.


Vooruit nog één ongevraagd advies dan om af te sluiten: misschien moet de topman van Boskalis wel ingevlogen worden om de kabinetsformatie vlot te trekken…

Erik Schutmaat