Batterijtrein op lijn Almelo-Mariënberg?

di 20 april 2021

PvdA-GroenLinks Twenterand wil dat de gemeente met Gedeputeerde Staten van Overijssel overlegt over medewerking aan een eventueel pilotproject voor de inzet van batterijtreinen op het traject Almelo-Mariënberg ter vervanging van de huidige diesels.

Reizigersvereniging ALMA pleit al jarenlang voor elektrificatie van de spoorverbinding Almelo - Mariënberg. In juni 2018 nam Gedeputeerde Staten unaniem de motie ‘Elektrificatie spoorlijnen, met name Almelo-Mariënberg” aan. In die motie werd GS verzocht om voor 1 januari met een plan van aanpak en een investeringsvoorstel te komen. Op 24 maart van dit jaar is in de commissie verkeer en vervoer gesproken over elektrische treinen die zijn voorzien van batterijen. Gedeputeerde Boerman heeft daarin toegezegd medewerking te willen verlenen aan de door ProRail geïnitieerde pilot met batterijtreinen.

De fractie van PvdA-GroenLinks ziet de inzet van deze batterijtreinen ter vervanging van de diesels als een mooie (tussen)oplossing tot de lijn is geëlektrificeerd en sluit niet uit dat het misschien zelfs een alternatief kan zijn voor elektrificatie en wil graag van B&W van Twenterand weten of zij die mening deelt. Ook vraagt de fractie het college of dat met Gedeputeerde Staten in gesprek wil gaan over eventuele deelname aan de pilot met batterijtreinen.