Brugklasser Snit Kbrom Tekle neemt haar NT2-certificaat en de felicitaties in ontvangst.
Brugklasser Snit Kbrom Tekle neemt haar NT2-certificaat en de felicitaties in ontvangst.

Het Noordik reikt NT2 certificaat uit

di 13 april 2021

Dit schooljaar heeft Het Noordik Vroomshoop het eerste NT2-certificaat uitgereikt. Dit is een officieel document voor het afronden van een programma om Nederlands te leren door anderstalige personen. De eer gaat naar Snit Kbrom Tekle, de veertienjarige brugklasser die geboren is in Eritrea, maar inmiddels drie jaar in Nederland woont.

Snit heeft dit schooljaar naast alle lessen dagelijks één uur vrijwillig dit programma gevolgd. Met goed gevolg. “Hier staan een trotse leerling en docent”, aldus mentor en extra begeleider de heer Loeve, nadat het certificaat door vestigingsdirecteur Patric Wigman was overhandigd.


Uitstekend op alle kennisgebieden

Het NT2-lesprogramma bestaat uit de kennisgebieden woordkennis, schoolwoorden en grammatica. Eveneens wordt gewerkt aan de modulen (werkwoord)spelling, formuleren, leestekens en begrijpend lezen. Om het certificaat te behalen, moet minimaal 60% gescoord worden. “En dat heeft Snit ruimschoot behaald”, aldus Loeve. “Daarnaast heeft ze ook aandacht besteed aan praktijkgericht lezen en uitdrukkingsvaardigheid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van actuele onderwerpen, vaak ook gerelateerd aan burgerschap (zoals op dit moment de verkiezingen), uit de krant of van een nieuwswebsite. Dat Snit dit alles heeft behaald in de ruim zeven maanden die ze op Het Noordik Vroomshoop zit, maakt het tot een grootse prestatie”.

Met het behalen van het certificaat, het niveau dat overeenkomt met het Europees Referentiekader (ERK) niveau A2, heeft de leerlinge voldoende vaardigheden om goed mee te komen met alle andere vakken op school. Loeve: “De leerlingen werken er hard voor. Het is geen eenvoudig programma, maar ze heeft er de rest van haar schoolcarrière profijt van. Dit certificaat is voor haar en voor mij de kerst op de taart”.