Er werd gestemd of de winkels wel open mochten met corona
Er werd gestemd of de winkels wel open mochten met corona G. Brokelman

Winkels dicht door Corona

wo 24 maart 2021

Sinds de harde lockdown van 19 december waarbij de niet-essentiële winkels moesten sluiten is het stil in de winkelstraten van Hardenberg. Als je door de straten loopt zie je dat sommige winkels hun deuren open hebben zoals Slagerij Hof, drogisterijen Ter Veen en Houtman, maar ook bij de Telecomwinkels kun je terecht voor een reparatie aan je telefoon. Bij de Bruna kun je je post laten bezorgen en bij de Gezondheidswinkel kun je je voedingssupplementen kopen.

In sommige etalages stralen er etalagepoppen met kerstkleding en in een andere etalage vind je nummers bij de etalagepoppen zodat je online kunt aangeven welk kledingstuk je wilt hebben. Naast de winkels zijn er de horecagelegenheden die al vanaf eind oktober een sluiting kennen en proberen op allerlei manieren hun lekkernijen aan de man te brengen. Eric Meertens: “Wij zijn eigenlijk direct na de gedwongen sluiting begonnen met het opzetten van een afhaalservice voor lunch en avondmaaltijden. Daarnaast verkopen we samengestelde boxen voor thuis bij de borrel of High tea. Ook bieden we als extra service de mogelijkheid om online te bestellen via www.bistroo.nl. Op deze manier realiseren we toch nog een stukje omzet en kunnen we onze vaste medewerkers (deels) nog aan het werk houden”.

Op de vraag hoe zie je de toekomst antwoordt Eric het volgende: “Ik zie de toekomst wel positief tegemoet. De Koffiepot bestaat al bijna 45 jaar en gelukkig zijn er veel gasten die nu bij ons lunch en warme maaltijden afhalen. Waar we uiteraard heel blij mee zijn. Onze verwachting is dan ook dat onze gasten, wanneer er eindelijk weer wat meer versoepeling in het huidige beleid komt, de weg naar De Koffiepot wel weer weten te vinden”.

Ook de buurman André Emmink, EP Back Hardenberg, hoor je niet klagen. “Tijdens de eerste lockdown werd de verkoop een stuk minder, maar na de eerste lockdown ging alles eigenlijk gewoon weer door als normaal. Tijdens de lockdown vanaf half december is het een stuk rustiger. We doen nu veel per mail, telefoon, WhatsApp en komen veel bij de mensen thuis voor advies”. Op de vraag wat vindt u ervan dat de winkels nu weer mogen werken met het afhalen van artikelen antwoordt André het volgende: “Het is een druppel op de gloeiende plaat denk ik, zal niet heel veel uitmaken. Wij bezorgen nu veel, het is alleen iets handiger dat mensen nu ook kunnen afhalen, misschien krijgen we hierdoor een paar procent meer omzet”.

Iets verderop in de straat is tijdens de coronatijd de nieuwe winkel Footprints gevestigd. Harry Klunder, eigenaar Footprints: “Ik heb gedacht anticyclisch te ondernemen en dat er ook in probleemtijden kansen liggen. Ik ben overtuigd van het concept, bij de opstart hebben we rekening gehouden met eventuele problemen rond corona. Dat het op deze manier uit zou pakken had niemand verwacht, maar als dit het slechtste is wat mij overkomt staan er nog mooie tijden te wachten. We komen hier gewoon door”.

Harry Klunder heeft een webshop www.foot-prints.nl. “Wanneer er gevaar is voor de gezondheid kunnen we mensen ook aan schoenen helpen, de podologie en de medische pedicure mogen gewoon plaatsvinden tijdens de lockdown. We proberen de mensen via sociale media aan ons te binden. Maar we kunnen niet wachten tot alles weer gewoon open mag”. Op de vraag hoe ziet u de toekomst antwoordt Harry Klunder het volgende: “Ik kijk eigenlijk niet zo ver naar voren, ik heb wel met de winkel een bepaald doel voor ogen en dat is om in Hardenberg en omstreken het aanspreekpunt te zijn voor voet- en voet gerelateerde klachten, houding- en bewegingsklachten en oplossingen te bieden voor deze problemen. Dit kan nog steeds, want hoe je ook je toekomst voor ogen ziet, je gaat er altijd met een omweg naar toe. Ik wil gewoon met plezier werken en graag mensen helpen en dat kan straks gewoon weer, we zullen ons nog wel een tijdje goed moeten gedragen maar het verleden leert ons dat dat ook weer slijt”.