Slimme investering Twenterand levert lagere lasten op

di 23 maart 2021

De gemeente ziet zich geconfronteerd met regelgeving zoals het in 2023 verplichte energielabel C en met verouderde installaties die vragen om noodzakelijke investeringen. Het College heeft hierop geanticipeerd door het voornemen deze investeringen in het gemeentehuis zodanig in te zetten dat lagere huisvestingslasten worden bereikt. Daarnaast wordt een nieuw werkplekconcept geïntroduceerd, efficiëntere samenwerking met partners bereikt en voldaan aan de duurzaamheidsvereisten.
Het gemeentehuis van Twenterand, en daarmee de huisvesting van de bestuurlijke en ambtelijke organisatie, voldoet niet meer aan de eisen van de huidige tijd.


Arbotechnische gestelde

Er is sprake van een verouderde inrichting (arbotechnisch gestelde veiligheids- en gezondheidseisen), verouderde installaties en een gedeeltelijk zeer verouderd niet duurzaam gebouw. Door veranderende werkwijzen is ook sprake van inefficiënte inzet van de beschikbare huisvesting en inrichting.Op 16 april 2019 heeft de raad besloten een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen voor nadere uitwerking van het onderzoek 'duurzaam en toekomstbestendig gemeentehuis'. Het College heeft hiervoor een businesscase uitgewerkt met als doel: Realiseer een duurzame, toekomstbestendige en efficiënte, huisvesting voor de bestuurlijke en ambtelijke organisatie binnen het bestaande gemeentehuis en realiseer daarbij lagere huisvestingslasten door de verhuur van ruimten. Investeringskredie

Akkoord gemeenteraad

tHet College heeft besloten, onder voorbehoud akkoord gemeenteraad, om een investeringskrediet van bijna 6 miljoen euro beschikbaar te stellen voor verduurzaming en herinrichting gemeentehuis. Hiermee voldoet het gemeentehuis aan de huidige eisen en anticiperen we op de toekomst. Het College hoopt dat lokale bedrijven inschrijven om deze aan te besteden opdracht binnen te halen. Wethouder Roel Koster is verheugd met het plan: "We combineren zodanig dat we verschillende zaken tegelijkertijd kunnen realiseren. Van het verbeteren van de fysieke arbeidsomstandigheden, het realiseren van synergie in de samenwerking met maatschappelijke partners in het pand, tot lagere huisvestingslasten en een duurzaam gasloos gemeentehuis dat klaar is voor de toekomst. Hier wordt iedereen beter van".