Afbeelding

Extreem zachte lucht

di 28 december 2021

Na het koude kerstweer waarbij met name het zuiden van Nederland amper vorst had, is de temperatuur op weg naar recordwaarden voor december. Op de laatste dag van het jaar kan het rond 15 graden worden in een deel van het land. In december 2015 was het ook zo ontzettend mild in het land en was het gemiddelde temperatuuroverschot zelfs bijna 6 graden. December dit jaar zit nu nog iets boven normaal en zal ongeveer een graad te zacht in de weerboeken komen straks. Komende dagen verzachten de score nog wat meer.

Amper lentezon helaas bij die uitzonderlijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Het regent periodiek vooral op donderdag. Op de vrijdag en zaterdag zal het overwegend droog blijven, maar de bewolking blijft dan wel de boventoon voeren. Nieuwjaarsdag belooft ook nog neerslagvrij te zijn maar op 2 januari komt een nieuwe regenzone de eerste regen voor 2022 brengen. De eerste januariweek verloopt dus zeer zacht met regelmatig regen of enkele buien waarbij de zuidwestenwind goed doorwaait. Zeer hoge nachttemperaturen ook de komende tijd. Soms koelt het niet verder af dan een graad of 10 in het Torengebied. Die erg zachte subtropische luchtaanvoer in combinatie met veel bewolking zorgt daarvoor.


De wind waait bij dit alles natuurlijk uit de bekende zuidwesthoek en is meest matig (4 bft.) 


Rond Driekoningen (breekt of maakt de brug naar de winter is een weergezegde) zou het wel weer eens kouder kunnen worden als we de luchtdruk zien stijgen boven de Scandinavische landen. Met een noordooster kan de kou dan weer eens een poging ondernemen om richting de Benelux uit te stromen. Opvallend is ook nu nog dat de vrieskou opgepot blijft boven Noord-Europa. De wind hoeft maar even naar het noordoosten te draaien en een deel van die winterkou is bij ons. De Oostzee is flink afgekoeld en zelfs op de Waddenzee drijven nu nog ijsschotsen van een halve meter hoogte. Regelmatig is een warme Oostzee spelbreker wat de vorst bij ons betreft als die koude noordooster invalt. Mocht dat begin 2022 gebeuren kan de vrieslucht ons dus met een lagere temperatuur bereiken. 

Weerman Marc Putto

www.weerprimeur.nl