Afbeelding

Hartveilig Hardenberg werkt hard aan vervanging AED’s

wo 29 december 2021 Hardenberg

 De Stichting Hartveilig Hardenberg heeft momenteel haar handen vol aan vernieuwing van het AED (Automatische Externe Defibrillator) netwerk. In dit verband worden de AED’s in Slagharen deze maand vervangen.

“Hard nodig,” zegt interim-voorzitter Jan Nieuwenhuis. “Omdat een AED na tien jaar feitelijk is afgeschreven. En je moet er toch niet aan denken dat er slachtoffers zouden vallen als gevolg van een verouderde, niet goed werkende AED. Die kans is hier echter wel omdat wij er bij onze vervangingsslag achter zijn gekomen dat bij de aanschaf van de apparatuur, veelal meer dan 10 jaar geleden, niet duidelijk is vastgelegd wie eigenaar, dus verantwoordelijk, voor de apparatuur is”. 

Extra subsidie

Jaarlijks worden ongeveer 15.000 mensen in Nederland getroffen door een acute hartstilstand. Onmiddellijk handelen is dan van levensbelang. Om die reden is in Hardenberg zo’n 15 jaar geleden begonnen met het plaatsen van AED’s. “Buurten, verenigingen en wat dies meer zij hebben daarvoor destijds geld ingezameld. Daardoor is er een prachtig dekkend netwerk van AED’s in de gemeente ontstaan, maar nu de apparatuur vervangen moet worden, blijkt soms dat mensen of instanties geen rekening met vervanging hebben gehouden en daar de financiële middelen ook niet voor hebben. Dat is een probleem, want dan kunnen er gaten in het netwerk vallen met alle gevolgen vandien. De gemeente Hardenberg heeft oog voor deze problemen en heeft inmiddels de subsidie verhoogd, waardoor buurten, verenigingen en dergelijke al voor zo’n 1300 euro een geheel nieuwe AED kunnen aanschaffen met inbegrip van een onderhoudscontract voor tien jaar. Maak daar gebruik van, want je wilt het risico op een ondeugelijk werkende AED niet lopen,” waarschuwt voorzitter Nieuwenhuis. Hij benadrukt dat de nieuwste apparatuur, in tegenstelling tot de huidige apparatuur, ook geschikt is voor het gebruik bij kinderen. “Uitermate belangrijk, want ook kinderen kunnen een hartstilstand krijgen.”

Dat het AED-netwerk in Hardenberg, met zo’n 130 AED’s, die via de Stichting zijn geplaatst,  niet voor niets is opgezet is inmiddels wel duidelijk. “Jaarlijks wordt hier gemiddeld genomen zo’n 20 keer de hulp van een AED (vrijwilliger)  opgeroepen. Niet in alle gevallen wordt de AED-apparatuur ook daadwerkelijk gebruikt, maar de wetenschap dat dat kan is wel een heel veilig gevoel,” meent Nieuwenhuis.

Dat beaamt ook penningmeester Peter van den Honert. Hij hoopt dat de achterstand, die er inmiddels is opgelopen met de vervanging van de AED’s, snel ingelopen kan worden en dat de gemeente Hardenberg op korte termijn weer helemaal hartveilig gemaakt kan worden met nieuwe AED’s. Naar schatting zullen er de komende 3 tot 5 jaar in Hardenberg nog zo’n 120, inmiddels verouderde AED’s, vervangen moeten worden. Mensen die daar vragen over hebben kunnen altijd contact met de stichting opnemen via tel.0523-745250 of via email:info@hartveiligHardenberg.nl

Naast de vervanging van de AED’s is de stichting ook druk bezig bedrijven en instanties, die een AED binnen hebben staan, te bewegen de apparatuur naar buiten te verplaatsen om deze zodoende ook voor openbaar gebruik toegankelijk te maken.