Afbeelding

Winkelacties kunnen in verband met de huidige maatregelen niet doorgaan. Dat betekent dat de grote winkelactie in december, waar altijd veel houdbare producten worden opgehaald, ook is geschrapt. Dat is een flinke domper voor de Voedselbank Hardenberg-Ommen.

di 14 december 2021

De voorraden slinken en die worden hiermee normaal flink aangevuld. Ook vorig jaar konden er minder winkelacties worden gehouden. Voorzitter van het bestuur Hendrik-Jan Pastink: “Heel veel particulieren, bedrijven, scholen, kerken en organisaties zijn toen spontaan voor ons in de bres gesprongen en hebben zelf acties gehouden. In december hebben we toen van veel gulle gevers donaties gehad. Daar zijn we heel dankbaar voor. En van die duizenden euro’s die we kregen, hebben we houdbare producten ingekocht.” Door de coronamaatregelen kunnen de kerstacties niet doorgaan en komen er ook dit jaar weer minder producten binnen dan andere jaren. Pastink vervolgt: “We hopen dat mensen ons toch weer weten te vinden met hun voorraden, acties of kerstpakketten. We zullen deze maand op een veilige manier wel weer wat inzamelingen organiseren, maar uiteraard niet op zo’n grote schaal zoals andere jaren.”

Cijfers

In Nederland maken momenteel 40.000 huishoudens gebruik van deze Voedselbanken. Dat zijn circa 160.500 mensen, waarvan 40% kinderen. In Hardenberg en Ommen helpt de lokale Voedselbank nu ongeveer 240 gezinnen, dat zijn bijna 720 mensen. Dat aantal is momenteel weer groeiend. Pastink: "Dat kunnen wij aan hoor! Wij staan voor de mensen klaar!" 

Vrijwilligers

Alle voedselbanken in Nederland worden gerund door enkel vrijwilligers. Sinds de Coronapandemie werken er minder vrijwilligers. Pastink: “We zijn echt heel blij met onze vrijwilligersploeg. We doen het samen toch elke week weer! Begin 2020 waren er 80 mensen actief, nu nog circa 65. Door een andere werkwijze op anderhalve meter en een andere vorm van inpakken en uitdelen, werkt dat prima. Toch blijven nieuwe vrijwilligers altijd van harte welkom.”

Meer informatie

Via www.voedselbank-hardenberg.nl is meer informatie te vinden over het werk van de Voedselbank.