Burgemeester Maarten Offinga - Hardenberg
Burgemeester Maarten Offinga - Hardenberg Jasper van der Zwan

Burgemeester Offinga geen curator meer failliete zorginstelling

di 14 december 2021 Hardenberg

Burgemeester Maarten Offinga treedt niet langer op als mede-curator bij de afwikkeling van het faillissement van De Zorgstal in Radewijk. Goede zorg en woonruimte voor de groep kwetsbare cliënten van de failliete zorginstelling is namelijk in zicht. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de rechtbank Overijssel en de burgemeester van Hardenberg. Maarten Offinga: “We hebben een goed gesprek gehad. Ik ben blij dat het mede-curatorschap van tafel is. Ik houd nu de handen vrij om mij sterk te maken voor de zorg van de bewoners van De Zorgstal. Want hun belang staat voorop.”

Oplossing cliënten failliete zorginstelling in zicht: burgemeester Offinga geen curator meer

Met het in zicht komen van een oplossing voor de bewoners, is het niet meer nodig dat Maarten Offinga mede-curator is bij dit faillissement, zo laat de rechtbank weten: “We hadden zorgen dat de kwetsbare bewoners van De Zorgstal op straat zou komen te staan, met alle gevolgen van dien. Vanuit de verwachting dat burgemeester Offinga zo snel als mogelijk kan zorgen voor goede zorg en woonruimte hebben we besloten hem aan te wijzen als mede-curator. In het gesprek dat we met de burgemeester hadden, zijn onze zorgen weggenomen. Ons is duidelijk geworden dat er zicht is op een oplossing. Wij zien dan ook geen redenen meer om burgemeester Offinga te laten optreden als mede-curator.” 

Belang kwetsbare inwoners voorop

Burgemeester Maarten Offinga is blij met de constructieve houding van de rechter-commissaris en het snelle handelen. “We hebben een goed gesprek gehad. Ik heb duidelijk kunnen maken dat de zorg voor deze kwetsbare inwoners voor mij voorop staat. Daarom ben ik blij dat ik geen mede-curator meer ben. Ik heb nu de handen vrij om mij sterk te maken voor de zorg van de bewoners van De Zorgstal.  Als gemeente voelen we ons bijzonder betrokken bij deze mensen. Daarom werken we samen met andere betrokken partijen al hard aan een structurele oplossing voor de bewoners. We zijn het eens dat ik als burgemeester in deze zaak vanuit een onafhankelijke rol moet kunnen handelen. Want dat is in het belang van deze mensen.” 

Ongewenste situatie

Afgelopen donderdag 9 december sprak burgemeester Maarten Offinga met de rechter-commissaris van de rechtbank Overijssel over de zorgen over de kwetsbare bewoners. Maarten Offinga vond het ongewenst om mede-curator te zijn. Hij wil handelen in het belang van de bewoners van De Zorgstal. Bovendien voorzag hij een risico op belangenverstrengeling.