Afbeelding
api-import

“Blijf scherp op coronaregels”

ma 13 december 2021 Hardenberg

Het coronavirus blijft ook de veiligheidsregio IJsselland in zijn greep houden. Hoewel de groeicurve afvlakt, is het aantal besmettingen in de hele regio onverminderd hoog. Ook in de gemeente Hardenberg ligt het aantal besmettingen hoog: 729 besmettingen per 100.000 inwonrs. Alleen in Zwolle (785) en Kampen (1008) zijn de cijfers hoger.

Burgemeester Offinga roept de inwoners op de maatregelen te respecteren: “Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. Om de toegang tot zorg niet verder in gevaar te brengen, zijn er maatregelen. Die zijn niet leuk maar wel nodig en zijn gericht op het beperken van het aantal contacten. Dus laten we ons best doen om ons eraan te blijven houden, hoe lastig dat soms ook is. Want we zijn allemaal mensen en het kan zomaar gebeuren dat je juist in deze feestelijke decembermaand even niet aan de basisregels denkt. Hou elkaar daar dus scherp op”.

De gemeente moet de maatregelen controleren. “Dat doen we met begrip voor de situatie, want we weten ook dat het naleven van de maatregelen extra inspanningen vraagt, onder andere van lokale ondernemers. We blijven daarom vooral in gesprek over hoe we samen op een goede manier met de maatregelen om kunnen gaan”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Voor de controles heeft de gemeente in 2021 twee extra toezichthouders ingehuurd naast de bestaande capaciteit van boa’s, met name om extra onregelmatigheid en werkdruk in de planning op te vangen.

Incasseringsvermogen

De maatregelen vergen vooral veel van ondernemers die financiële schade ondervinden van de steeds veranderende maatregelen. “Ik heb diepe waardering voor het incasseringsvermogen en de veerkracht van ondernemers. Ik hoop dat de besmettings- en opnamecijfers de komende tijd dalen zodat de huidige maatregelen zo kort mogelijk van kracht zijn”. Op dit moment buigt de gemeente zich over de aanmeldingen van ondernemers en verenigingen voor een vergoeding uit de Grapperhausgelden. Binnenkort wordt besloten hoe de gelden zo eerlijk mogelijk kunnen worden verdeeld om toch enige financiële verlichting te bieden.